Napi Érdekességek

A sziget, melynek mindösszesen egyetlen lakója volt – Tudástár

Valószínűleg sok ember szájából hangzott már el egy stresszes nap után a következő mondat: „Legszívesebben itt hagynék csapot, papot és kiköltöznék egy lakatlan szigetre!”. Amíg azonban a legtöbbünk számára ez csak egy pillanatnyi fellángolás, addig létezik valaki, aki ezt tényleg megvalósította.  

tudástár

A mai modern kor emberének egyik legnagyobb problémája, hogy szinte lehetősége sincs elvonulni a világ zajától. A munkahelyén határidők fojtogatják, de még otthon sem tud kitörni a mókuskerékből. Egy ilyen rohanó életmód mellett pedig igazán „szerencsések” azok, akik évente egyszer be tudják magukat préselni egy turistákkal túlzsúfolt tengerpartra.

A Robinson Crusoe-ként is elhíresült Brendon Grimshaw megvalósította azt, amiről a legtöbb ember csak álmodozik – esze ágában sem volt azonban turistákkal osztozni. 1962-ben vett magának egy szigetet, egészen pontosan 8000 fontért. A Moyenne nevű parányi sziget az Indiai-óceán kellős közepén található, és a Seychelle-szigetek tagjaként tartják számon. 

A lakatlan terület eleinte igen barátságtalannak ígérkezett, hiszen teljesen elhagyatott volt. Grimshaw azonban megszállottan dolgozott azon, hogy valóságos paradicsomot csináljon belőle, és az utókor számára is megőrizze a földet. Barátjával együtt nem kevesebb, mint 16.000 fát ültetett és aldabrai óriásteknősöket telepített be. Grimshaw fáradozásai gyümölcsözőek voltak, hiszen az ültetvények biztos gyökeret vertek, és rövidesen 2000 őshonos madár is megjelent a területen. Moyenne-t ma már az egyik leggazdagabb növény-és állatvilágával rendelkező szigetként tartják számon.

A megnövekedett turizmus miatt a paradicsomra idővel különféle befektetők is szemet vetettek, és egymásra licitálva próbálták megkaparintani. Grimshaw azonban még az 50 millió dolláros ajánlat ellenére sem vált meg tőle. Egyre jobban aggasztotta a sziget sorsa, hiszen nem lett volna méltó örököse. 2009-ben egy megállapodást írt alá a sziget védelmére, melynek hála Moyenne, a világ legkisebb nemzeti parkja néven létezhetett tovább – immáron önálló jogokkal. További érdekesség, hogy habár 2012-ben Grimshaw örök nyugalomra lelt, kívánsága szerint meghagyták a sziget érintetlen báját.

További érdekességek.