Napi Érdekességek

Te láttál már embert citromlével az arcán bankot rabolni? – Tudástár

Egy bankrablás kivitelezése nem egy két perces előkészület eredménye, hanem minden esetben egy nagyon alaposan átgondolt terv előzi meg. Egy olyan életveszélyes bűncselekményről van szó ugyanis, ahol egyszerűen mindennek passzolnia kell a kirakótáblán ahhoz, hogy sikeresnek legyen mondható a bevetés. Így tett McArthur Wheeler is – vagy legalábbis csak így gondolta – aki egy napon útnak indult két bankot is kirámolni.

Tudástár
Tudástár

McArthur Wheeler nevéhez fűződik az egyik legképtelenebb bankrablási ügy, amit 1995-ben próbált végrehajtani Pittsburghben, Pennsylvania államban. Mivel egy embert elsősorban az arca alapján szoktak beazonosítani, a maszk elengedhetetlen kellék egy bankrablónak. Wheeler azonban egy egészen újszerű módszert próbált ki a jól bevált arcmaszk helyett. Valahol azt olvasta, hogy a citromlé segítségével láthatatlan tinta készíthető a papírlapon. Megdöbbentő érdekesség, hogy bankrablónk pedig valamiért úgy gondolta, hogyha bekeni az arcát citromlével, akkor az láthatatlanná teszi majd a kamerák előtt. 

A bevetés után Wheeler örömittasan dőlt hátra, mivel úgy hitte, hogy a csodaszer átsegítette az akadályokon – hidegzuhanyként érte azonban, amikor este mégis bekopogott hozzá a rendőrség a kamerafelvételekkel. Letartóztatásakor pedig csak azt hajtogatta, hogy „De hát rajtam volt a citromlé!”

Az úriember agyszüleménye, avagy maga a tény, hogy valaki hogyan gondolhatta, hogy ez majd láthatatlanná teszi az arcát, szintén megér egy misét. A citromleves ügyet olyannyira felkapták, hogy a Cornell Egyetem két kutatója is szerette volna beleásni magát a jelenség megfigyelésébe. Justin Kruger és David Dunning rövidesen közös kutatásba kezdtek. A pszichológiai felismerésből pedig megszületett az ún. Dunning-Kruger-hatás, ami a mai napig szerves része a tudományágnak. 

A Dunning-Kruger-hatás azt mondja ki, hogy valaki minél kevesebb ismerettel rendelkezik egy adott témáról, annál hajlamosabbá válik arra, hogy túlbecsülje saját tudását. Wheeler tehát nem szenvedett mentális betegségben, egész egyszerűen csak alacsonyabb intelligenciával rendelkezett az átlagnál, és mérhetetlenül eszesnek gondolta magát.

További érdekességek.