Napi Érdekességek

A sportolónő, aki már akkor olimpiai bajnok volt, mikor riválisai meg sem születtek – Tudástár

Sokan azt mondják, hogy egy olimpiai megmérettetésre felkészülni olyan nehéz, hogy gyakran egy élet is kevés lenne rá, nemhogy 4 év. A legtöbb sportoló pedig általában a pályafutása legnagyobb sikereként könyveli el, ha egyáltalán valahogy bejut oda. De nem akkor, ha úgy hívnak, hogy Oksana Chusovitina. 

tudástár
Tudástár

A 3 különböző ország színeiben is induló tornásznő valóságos csodabogárnak számít a sportéletben. Az atléták többsége a 30-as évei derekán már szinte veteránnak számít a pályán, hiszen a versenyzés főként a tizenévesek összecsapásáról szól. Ehhez képest Oksana Chusovitina idén már a 47. életévét tölti be, de a fiatalokat megszégyenítő erővel és dominanciával mérkőzik meg legnagyobb ellenfeleivel.

Több mint 3 évtizede szó szerint ott van a szeren, és elképesztő karriert tudhat a háta mögött: pályafutását igen fiatalon, 7 évesen kezdte meg, amikor szülei először elvitték tornázni. A választás telitalálatnak bizonyult, hiszen 6 évvel később már az USSR bajnokság dobogóján találta magát. A kezdeti sikereket továbbépítve, az elmúlt évek alatt 8 olimpián és egy több tucat világbajnokságon vett már részt, ami már önmagában is csúcsteljesítménynek tekinthető. Arról nem is beszélve, hogy ő tartja a legtöbb egyéni világbajnoki érmet egyetlen versenyszámban – kilencet, ugrásban.

Szívmelengető érdekesség, hogy habár a világklasszis tornásznő fia lassan már idősebb, mint a sportolói mezőny többsége, Chusovitina még azért készül 1-2 nagyobb „ugrásra”, hogy méltóképp zárhassa nem mindennapi karrierjét.