Napi ÉrdekességekTények

A világ legnagyobb fogságban tartott gyilkos bálnája, aki tényleg gyilkolt – Tudástár

Sokan estek szerelembe a gyilkos bálnákkal a „Szabadítsátok ki Willyt!” családi filmdráma megnézése közben, a valóságban azonban egy ragadozó lapul a kedvesnek hitt óriás mögött.

tudástár
Tudástár

Az állatok hossza akár a 8 métert, súlyuk pedig a 6 tonnát is elérheti. Az egyik legveszélyesebb delfinféleként tartják őket számon, hiszen hatalmas állkapcsukkal szinte bármit képesek kettéroppantani. Legyen az fóka, delfin, cápa vagy akár egy rossz helyen, és időben portyázó ember. Meglepő érdekesség, hogy habár született ragadozók, természetes közegükben igen ritkán támadnak emberre. Fogságban tartva azonban hajlamosak depresszióssá és agresszívvá válni.

Ezt mi sem mutathatná jobban, minthogy olykor halálos kimenetelű balesetek kerekednek ki egy-egy delfináriumból. A világhírűvé vált orka, avagy Tilikum nevéhez kapásból 3 haláleset is köthető. 1991-ben egy trénerként dolgozó diák életét vette el, mikor a lány belecsúszott a medencéjébe. 1999-ben a floridai SeaWorldben egy meztelen férfit találtak holtan a medence alján, akivel szintén Tilly végzett. 2010-ben pedig egy delfinshow közben rántotta a vízbe a medence szélén álló gondozóját. 

Tillyt a sötét múltja ellenére sem engedték szabadon, a legutolsó tragédia után azonban az állatvédők kampányba kezdtek, és egy „Blackfish” nevű dokumentumfilmet is forgattak róla. Ennek hatására a SeaWorld látogatottsága jelentősen visszaesett: kénytelenek voltak leállni az orka tenyésztéssel és a kardszárnyú delfinprogramokkal, hiszen az amerikaiak egy életre megutálták a produkciókat.