Napi ÉrdekességekTények

Tudástár: Te ki merted volna próbálni ezt a hurok csúszdát?

Minden évben tömegek ezrei látogatnak el vidám-, kaland- vagy éppen csúszdaparkokba azért, hogy egy kis adrenalin-löketben lehessen részük. Szórakozni azonban nem azért indul el az ember, hogy aztán orrvérzéssel, vagy éppen kéztöréssel menjen haza.

Tudástár
Vidámpark – Tudástár

A New Jersey állambeli Vernonban található Action Park az egyik leghírhedtebb élménypark volt, noha nem pusztán a szórakoztató elemeiről, de hátborzongató halálhíréről. A felelőtlen üzemeltetés 1978 és 1996 között 6 ember halálát követelte, és egy több tucat személyi sérüléshez vezetett. Sajnos azonban ez a veszély csak még inkább vonzotta az extrém borzongásra vágyó embereket. 

Az Action Park egyik ikonikus eleme egy Ágyúgolyó elnevezésű vízi csúszda volt, amelynek legvégén egy 360 fokos hurokban fordulhattak meg a fürdőzők – már ha megfordultak. Ez kívülről szemlélve roppant izgalmasnak ígérkezett, a valóság azonban ennél ijesztőbb volt. Korábbi dolgozók állítása szerint crash-bábukat küldtek le a csúszda tesztelésére, és ha épségben leértek, akkor 100 dollárt fizettek annak, aki ki merte próbálni közülük. Az Ágyúgolyó hurok azonban nem éppen egy értelmes elme szüleménye volt, hiszen rövidesen számos fejsérülésről érkezett visszajelzés, sőt volt, aki bent is ragadt a hurokban a nem megfelelő lendület miatt. Így 1985-ben alig 1 hónappal a megnyitása után be is zárták azt. 

Közel 18 évnyi balesetveszélyes működtetés után, 1996-ban az Action Park kapuira végleg lakat került. Megnyugtató érdekesség, hogy habár később újra nyitott, de már más néven és sokkal szigorúbb biztonsági feltételek mellett kezdhette el csábítani bátor vendégeit. 

Íme a csúszda: