Napi Érdekességek

A tigris bundája prédáiknak valójában nem is narancssárga, hanem zöld – Tudástár

A tigris a ma élő legnagyobb macskaféle, hiszen a felnőtt egyedek hossza akár a 3-4 métert is elérheti. Élőhelyük igen változatos, így trópusi esőerdőkben, vagy éppen száraz területeken is portyázhatnak. Különleges jellemvonásuk a narancssárga alapon fekete csíkos bundázat. Egy ilyen rikító megjelenés azonban nem éppen tűnik egy logikus dolognak a rejtőzködéshez.

Tudástár

A nagymacskák legfőbb csemegéje a szarvasok és vaddisznók, ám ezekre az állatokra csak úgy tudnak lecsapni, ha lesből támadnak rájuk. Meghökkentő érdekesség, de valójában ez a feltűnő szőrzet egyáltalán nem hátráltatja őket, hiszen a patások ezt leginkább zöldnek látják.

Az emberek szeme trikromát, azaz 3 féle csappal is rendelkezünk a színlátáshoz: kék, zöld és piros fényre reagáló. Az utóbbi segít, hogy a tigris bundáját teljes valójában láthassuk. Ezzel ellenben a legtöbb emlős (az imént említett patások is) látása viszont dikromát, azaz csak 2 féle receptor van a szemükben – egyszerűen nem tudnak különbséget tenni a zöld és narancssárga árnyalatok között. 

Ilyenkor pedig joggal merül fel a kérdés, hogy de akkor miért is kellett ez a rikító bundázat a tigriseknek? A Bristol Egyetem kutatói is keresték a választ, illetve, hogy az evolúció miért nem kényszerítette rá a patásokat arra, hogy trikromatává váljanak. Egyrészt a harmadik csap elvesztése rossz fényviszonyok mellett még hasznos is lehet. Másrészt pedig a legtöbb emlős nem látja a piros árnyalatot, így a tigrisnek semmilyen előnye nem származna abból, ha hirtelen ledobná a csíkjait, és zöldre változtatná a bundáját.