Napi Érdekességek

A történelem legarcpirítóbb választási csalása – Tudástár

Az 1927-es libériai elnökválasztás maga volt az éltető reménysugár az állampolgároknak: habár Libéria demokratikus államnak tűnt, leginkább csak úgy, mint a mesében. Az 1800-as évek második felétől a True Whig párt volt élen, akik egyfajta egyeduralmat gyakoroltak az ország felett. Voltak ugyan próbálkozások az ellenzéki oldal felől, úgy tűnt, hogy nincs, aki letaszítsa a trónjáról őket, és a kormányzót, Charles D. B. Kinget.

tudástár
tudástár

Libéria népe azonban ismét hátborzongató évek elé nézhetett, hiszen ezt a választást is megnyerte King. A bökkenő ott kezdődik, hogy habár 234 ezer voksot zsebelt be, mindösszesen 15 ezer ember regisztrált be a szavazásra – ez közel 1680%-os fölényt jelent. Addig mozgatta ugyanis a szálakat, amíg el nem intézte, hogy a saját „hívei” valahogy többszöri szavazathoz jussanak. King természetesen tisztában volt a csalással, sőt ő indítványozta, hiszen tartott Thomas J. Faulkner (Néppárt) feltörekvő népszerűségétől – ez az eredmény azonban még őt is meglepte.

Megrázó érdekesség, hogy habár a szélhámosság a napnál is világosabb volt, King örömittasan foglalhatta el a még ki sem hűlt elnöki székét. Végül Faulkner, a hajdani legnagyobb ellenfele teregette ki a szennyest, és emelt vádat a profitszerzés céljából folytatott rabszolga-kereskedelem ellen. 

1930-ban, King önként mondott le elnökségi posztjáról, de vígaszdíjként legalább elkönyvelhette magának a választási csalás világrekordját, ami egyébként a Guiness Rekordok Könyvében is megjelent.