Tények

Tudtad, hogy egy bizonyos vízmélységnél a véred zöldnek látszik? – Tudástár

Szinte futótűzként terjedt a világhálón az a video, ahol egy búvár ujjából nem vörös, hanem zöld színű vér csörgedezett ki. A magyarázat azonban nem valami természetfeletti jelenségben keresendő, csupán a fénytörésben.

tudástár
Tudástár

Az átlagember számára ez a látvány elsőre meghökkentő lehet, a gyakorlott búvároknak azonban már a szeme sem rebben tőle. Természetesen nem színváltós a vérünk, és a felszínre térve már ismét eredeti árnyalatban fog pompázni. Nem a színe változik tehát zölddé, pusztán csak szemfényvesztésről van szó. De hogyan lehetséges ez, és hány méter mélyen tör utat magának ez az érdekesség? 

Ahogy egyre mélyebb szintekre ereszkedünk le a tengerben, a színek is fokozatosan átalakulni látszanak. A fény a levegőben sokkal gyorsabban terjed, mint a vízben – itt minden lelassul, nemcsak a mozgásunk. A különböző színű fények pedig eltérő sebességeken haladnak, hiszen más a hullámhosszuk. A vörös kifejezetten lomha ebben a tekintetben, így a víz alatt ez az árnyalat szinte kivehetetlen. Nagyjából 10-15 méter mélyen már esélye sincs megmutatni magát, hiszen a vörös szín fény hullámhossza ideáig már nem ér el, és egyszerűen nincs, ami visszatükrözze. Ezzel ellenben a kék és zöld fények hullámhosszai örömtáncot lelhetnek ilyen mélységben, ha pedig lejjebb evickélnénk, akkor már a fekete fog dominálni.

Ne lepődjünk meg tehát, ha véletlen megsebesülünk víz alatt, a kicsörgedező vér, élénk smaragzöld színben fog tündökölni.