Tények

Az év, amikor „kiszáradt” a Niagara-vízesés – Tudástár

A Niagara-vízesés az Amerikai Egyesült Államok és Kanada határán fekszik, és minden évben turisták millió lepik el a környékét azért, hogy végre a saját szemükkel is megcsodálhassák ezt a hatalmas vízesésegyüttest.

Habár a természeti csoda mindösszesen 53,6 méter magasra sikeredett, nagy vízállás esetén brutális mennyiségű víztömeg zúdulhat le róla, percenként több 100 ezer m3-t is számlálva. Érdekesség, hogy egy ekkora erővel és mennyiségben robajló áradatról talán azt gondolhatnánk, hogy soha nem fog alábbhagyni – egy mérnökcsapatnak azonban mégis sikerült elapasztania. 

Az eset 1969-ben történt, amikor amerikai mérnökök környékezték meg a vízesést. Szerették volna mélyrehatóbban megismerni az alatta elnyúló folyómedret, és feltárni a zuhatag erodálódásának rejtelmeit. A geológiai vizsgálatok égető fontosságúak voltak, hiszen tartottak egy újabb leomlásától. Ez az eset ugyanis sajnos bekövetkezett már néhány évtizeddel korábban, méghozzá kétszer is. A szakembereknek mondhatni nem volt könnyű dolguk, de végül sikerült „kiszárítaniuk” az Amerikai-vízesést, majdnem egy fél évre. Ezt úgy tudták megvalósítani, hogy gátakat építettek, és ideiglenesen elterelték a teljes amerikai ágat a kanadai oldal felé.

Nemcsak a mérnökök voltak kíváncsiak azonban arra, hogy mi bújik meg a vízzuhatag alatt, de a turisták is. A párját ritkító esemény hallatán, soha nem látott fellendülés volt tapasztalható a vízesés körül, hiszen nem mindennap lehetett ilyet látni.