Napi Érdekességek

Ismered a Wall Street megalakulásának lebilincselő történetét? – Tudástár

A Wall Street elnevezés hallatán a legtöbb embernek a szerencsevadászat, a pénz és tőzsde jut eszébe. Talán kevesen tudják azonban, hogy egykoron még egy sáros kis sikátorból nőtte ki magát a mai értelemben vett gazdasági és pénzügyi fogalmak egyik legnagyobb jelképe. 

wall street története tudástár
Wall Street – Tudástár

A mindössze 600 méter hosszú misztikus utca Manhattan déli részén foglal helyet, megalakulásának történetéhez pedig vissza kell menni egészen a 17. századig. 

Az 1600-as évek közepén New York még Nieuw Amsterdam néven futott, ugyanis holland telepesek tulajdonában volt. Ez idő tájt azonban olyan fenyegetett volt a háborús helyzet, hogy Petrus Stuyvesant kormányzó tartott attól, hogy idegenek teszik majd rá a kezüket az értékes földterületeikre. Éppen ezért, az angolok és a kalózok távol tartására egy 12 láb magas védőfalat építtetett meg, ami az elképzelésekkel ellentétben leginkább csak egy cölöpökből álló, ingatag kerítésre hasonlított. Később azonban megerősítették, és a mellette futó utcát De Waalstraatnek keresztelték el – innen ered a mai Wall Street elnevezés is. 

Ahogy teltek-múltak az évek, a város többször is gazdát cserélt, mert az eredeti birtokosok más területek fejében búcsút intettek tőle. Végül az angolok kaparinthatták meg, akik ennek örömére egyből át is nevezték New Yorkra. További érdekesség, hogy a védőfal egyre terhesebbé vált a meglehetősen gyors ütemű infrastrukturális fejlődés miatt, így 1699-ben lebontották azt, a Wall Street név azonban megmaradt az utókornak.