Napi Érdekességek

A miniatűr sziget, amely megszólalásig hasonlít egy valódi ujjlenyomatra – Tudástár

A természetben néha szokatlan, ritka jelenségek tárulnak elénk. A Baljenac, vagy másnéven Bavljenac-sziget, az Adriai-tenger kellős közepén foglal helyet, méghozzá a  Sibeniki szigetcsoport részeként. 

Horvátország – Tudástár

Talán azt hihetné az ember, hogy nincs is benne semmi érdekesség, hiszen csak egy egyszerű szigetről van szó – egészen addig, amíg nem vetünk rá egy pillantást madártávlatból. Innen kémlelve már egy egészen más megvilágításba kerül, hiszen egy óriási ujjlenyomatot rajzol ki. Az óriási szócska azonban megtévesztő lehet, ugyanis a sziget valójában nagyon apró, mindösszesen 0,14 km2.

Baljenac tehát szinte minden szegletében, egy tökéletesen megformált ujjlenyomat képét festi: az ovális forma az ujj alakját, a szigeten található kőfalak pedig a barázdákat testesítik meg. Az évszázadokkal ezelőtt épült kőfalak 23 km hosszan, labirintus formában kacskaringóznak végig a szigeten. Megépítésük mezőgazdasági tevékenységekhez vezethetők vissza, hiszen a horvát sziget egykoron még csodás színtere volt a szőlő-és olajbogyó termesztésnek. A kőfalak remek célt szolgáltak a terület határvonalainak kijelölésére, ráadásképpen az erősebb széllökésektől is megvédték a cseperedő fákat, tőkéket. 

Habár mára már a korábbi gazdálkodásnak nyoma sincs, és a Baljenac-szigeten mondhatni a madár sem jár, méltán érdemelné meg a figyelmet, hogy felkerüljön a világörökségi helyszínek listájára.