Napi Érdekességek

Te el tudnál képzelni egy évet nyár nélkül? – Tudástár

A nyarat szinte tűkön ülve várjuk: a hosszú nappalok, a kellemes meleg és a szabadság hívó szava, pozitív energiával töltenek fel minket – egészen addig, amíg nem történik valami, ami miatt nem ragyog fel többet a Nap.

Ez az eset valóban megtörtént már egyszer, méghozzá 1816-ban, amit egyébként a „nyár nélküli évnek” is szoktak emlegetni. A különös érdekesség az indonéziai Tambora tűzhányó számlájára írható, amely még az ezt megelőző évben tört ki. Az elmúlt 1300 év legsúlyosabb vulkánkitörése, szó szerint nagy port kavart. Egy olyan kénes hamufátylat képzett a légkörben, amely meggátolta, hogy az éltető napsugarak a Föld felszínre érjenek. A nagyjából tonna milliós nagyságrendben kiköhögött vulkáni anyag pedig a világ számos pontjáig elért, hátborzongató sötétséget és lehűlést előidézve ezzel. A helybéliek elmondása alapján még júniusban is esett a hó, és a Nap csak vörös foltokban volt látható. 

Ez a természeti csapás azonban nemcsak a nyarat vette el az emberektől, de az alapvető megélhetésüket is csorbította. A nyár nélküli év gyakorlatilag felért egy mezőgazdasági katasztrófával, melyet leginkább Nyugat-Európa, Kanada és az Egyesült Államok sínylett meg. A tartós fagyok miatt tönkrementek a termések, de még a jószágok nagy része is elpusztult a hidegben. Ami pedig talán ennél is rosszabb, hogy a 19. század egyik legnagyobb éhínsége köszöntött be.

Szerencsére hazánk nem érezte meg különösebben a nyár nélküli évet, azt az apróságot leszámítva, hogy a vulkáni por miatt, barna színű hó esett télen.