Napi ÉrdekességekTények

Az elsüllyeszthetetlen kazánfűtő mesés, de igaz története! – Tudástár

Tudástár: Nem véletlenül kapta Arthur John Priest az „elsüllyeszthetetlen kazánfűtő” becenevet, ugyanis olyan párját ritkító eseményeket élt túl, mint 2 hajóbaleset és 4 hajókatasztrófa – köztük a Titanic.

1907-ben hajófűtőként kezdte meg pályafutását az Asturiason, azonban azt már első útján ütközés érte. Kísértetiesen hasonló baleset történt 1911-ben az Olympic óceánjárón is, ami 600 ember életét követelte, azonban Priest most sem volt az áldozatok között. 

A szerencsétlenségek nem vették el Priest kedvét, így 1912-ben már a Titanicon lapátolta a szenet. Ekkor még nem tudta, hogy az óceánjáró egy hatalmas jéghegynek fog ütközni. Habár nehezítette a kijutást, hogy a hajó legalsó szintjéről kellett felverekednie magát, csodával határos módon túlélte a süllyedést. Priest 1916-ban újra vízre szállt, azonban az Alcantara tűzharcba keveredett egy másik csatahajóval. Végül mindkét hajó az óceán fenekén végezte, ám a közel 70 bajtárásával ellentétben, Priest megúszta a dolgot. Sérüléseiből felgyógyulva, még ugyanebben az évben a Britannic fedélzetén dolgozott tovább, azonban a hajó aknára futott. Habár a fedélzet nagy részét kimenekítették, 2 mentőcsónak olyan szerencsétlenül ért vizet, hogy 30-an meghaltak, ám Priest túlélte. 

Utolsó emlékezetes kalandja 1917-ben a Donegalon történt, amikor is a kórházhajót torpedótámadás érte, és elsüllyedt. Priest ugyan fejsérüléssel megúszta a dolgot, de kénytelen volt visszavonulni, hiszen ezek után már senki nem akart vele együtt szolgálni. Érdekesség, hogy a legendás túlélő halálát végül egy tüdőgyulladás okozta.