Napi ÉrdekességekTények

Szerinted átverés volt az első holdra szállás? – Tudástár

1969. július 20-án a NASA űrhajósai, sikeres leszállást hajtottak végre a Holdon. Amíg azonban a legtöbb ember üdvrivalgással fogadta ezt a kétségbevonhatatlan csúcsteljesítményt, akadtak olyanok is, akik szerint ez meg sem történt. A tudástárban kiderül kinek volt igaza.

Számos összeesküvés-elmélet kering a holdra szállás körül, és hiába a rengeteg bizonyíték (lábnyomok a felszínen stb.), a csalásba vetett hit azóta is virágzik. A felvételek valóságos lakomának bizonyultak a kétkedőknek, hiszen szinte minden részletet végigcsámcsogtak már. Például, hogy hiányoznak a csillagok az égről vagy, hogy légkör nélküli térben lobog az amerikai zászló, de egy sasszemű még egy „C” betűvel ellátott sziklát is kiszúrt. Szerintük az egész egy óriási átverés: a jeleneteket – Stanley Kubrick filmrendező bevonásával – egy papírmasé kellékekkel berendezett stúdióban rögzítették, az űrhajósok pedig színészkedtek 

A „kamu” holdra szállás hívőket az sem zavarta, hogy annak idején, a filmes technológiák nem is tettek volna lehetővé egy ilyen mértékű csalást. A televíziós szabvány ugyanis 30 képkocka/mp volt, míg a valós jelenetek csupán 10 fps-el készültek. Az űrhajósok lomha mozgásának szimulálásához, Kubricknak mesterségesen le kellett volna lassítania a felvételeket, majd tekercsenként összefűzni. Ez a technológiai bravúr, 1969-ben szinte elképzelhetetlen lett volna. 

Szintén érdekesség, hogy a NASA-nak akkoriban 400 ezer alkalmazottja volt, így valósággal lehetetlen, hogy valakinek ne járt volna el a szája egy ekkora szervezetnél.