Napi ÉrdekességekTények

Egy emlékezetes háború, amelyből többen tértek haza, mint ahányan elindultak – napi érdekesség

A törpeországnak is elkeresztelt Liechtenstein – Svájc és Ausztria határán – egészen pontosan a Rajna-völgyében fekszik. A hegyvonulatok lábainál megbújt hercegség a világ egyik legkisebb állama a maga 160km2-es területével. 

Liechtenstein olyannyira békés és független ország, hogy ma már hadserege sincs, 1866-ban azonban még kénytelen volt részt venni a porosz-osztrák-olasz háborúban. A közel 2 hónapig tartó ütközetre egy 80 katonából álló csapatot küldött ki, akik „vért izzadva” segítettek védeni az osztrák határt, a Brenner-hágónál. Nem véletlenül került idézőjelbe az előbbi kifejezés, hiszen a katonáknak valójában a haja szála sem görbült: legtöbbször csak békésen ücsörögtek, piknikeztek a szebbnél-szebb hegyek között. 

További érdekesség, hogy olyannyira jól jöttek ki a háborúból, hogy a 80 katonából álló hadsereg létszáma nemhogy megcsappant volna, de 81 főre duzzadt, hiszen időközben szereztek egy barátot. A kedves kis történetről jelenleg többféle verzió is kering. Egyes feltételezések szerint a szóban forgó útitárs egy osztrák összekötő tiszt volt, más források szerint pedig egy olasz katona, aki úgy döntött, hogy hazamegy velük.  

A +1 főről szóló részletek habár kicsit zavarosak, mégis sikeresnek volt mondható a bevetés. Nem mindenki mondhatja el ugyanis magáról, hogy nagyobb létszámmal tér haza egy háborúból, mint amivel elindult.