Általános KvízekIsmeretterjesztőKvízTesztTudáspróba

Kvíz és napi érdekesség: Ezt biztos nem tudtad az Amazonasról!

Mit mesélnek az amazóniai sziklafal „festővásznai”?

Egy brit-kolumbiai kutatócsapat a világ egyik legnagyobb sziklafestmény gyűjteményére bukkant az amazóniai esőerdő mélyén – a kolumbiai Serranía de la Lindosában, a semmi közepén. 

Hirdetés

Az „Ősök Sixtus-kápolnájaként” emlegetett felfedezés vélhetően egy ősi, elveszett civilizáció emlékeit őrzi, hiszen a több ezer alkotás között emberi, növényi és állati képek is kirajzolódnak. Mivel a sziklába vájt rajzokon számtalan kihalt állatfaj is felfedezhető (pl. jégkorszaki lovak, masztodonok), ebből arra lehetett következtetni, hogy a legrégebbi alkotások akár 12500 évesek is lehetnek. Érdekesség a dologban, hogy habár nagyon régi rajzokról van szó, olyannyira részletgazdagra sikeredtek, hogy a készítők még az állatok szőrének megfestésére is odafigyeltek.

Tovább bonyolítja a rejtélyt, hogy a festmények szinte minden centimétert lefednek a sziklafalakból, és néhol olyan magasra felnyúlnak, hogy csak drónokkal lehet megközelíteni. A kutatók becslései szerint a gyűjtemény tanulmányozása generációkon is átívelhet, hiszen több tízezer rajzról van szó, nagyjából 13 km hosszan.

Habár a felfedezés valójában 2019-ben történt, sokáig elhallgatták a kutatók. A misztikus sziklafestményekből ugyanis egy dokumentumfilmet szerettek volna készíteni, másrészt pedig tartottak attól, hogy a hír hallatán hívatlan turisták, netán műtárgyvadászok özönlötték volna el a helyszínt.

Mennyit tudsz az Amazonasról?

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.

0%

Igaz vagy hamis? Több mint 750.000 rovarfajt jegyeztek fel csak az Amazonas környékén.

Helyes! Helytelen!

Mekkora az Amazonas vízgyűjtő területe?

Helyes! Helytelen!

Melyik ország nem az Amazonas medencében terül el?

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

Igaz vagy hamis? Az Amazonas menti esőerdők a föld "tüdeje".

Helyes! Helytelen!

Mit mondott ki az 1494-es tordesillasi szerződés?

Helyes! Helytelen!

Fél évezreddel ezelőtt számos virágzó indián település állt szétszórtan az Amazonas és nagyobb mellékfolyóinak a partjain. Az alábbiak közül melyik az az indián törzs amelyik nem onnan származik?

Helyes! Helytelen!

A csaktókok Észak-Amerikai indián törzs.

Hirdetés

Ki nevezte el az Amazonas folyót?

Helyes! Helytelen!

Mire használják a kaucsuk cserjéket?

Helyes! Helytelen!

Amazonas kvíz

Share your Results: