Általános KvízekKvízTesztTudáspróbaTudomány

Kvíz: Mennyit tudsz a Nobel-díjról és a díjazott tudósokról?

Nobel-díjat a svéd kémikus és feltaláló Alfred Nobel alapította. Nobel 1895. November 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai és az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat – és a vele járó, jelenleg kilencmillió svéd koronát (körülbelül 305 millió forintot, vagy 0,94 millió eurót) – kiérdemli.

1968-ban a tudományos munkásság nobeli elismerése kiegészül a Közgazdasági Nobel-emlékdíjjal. Ezt a Svéd Bank (Sveriges Riksbanks) kezdeményezte a pénzintézet fennállásának 300. évében, s a díjat hivatalosan Alfred Nobel-Emlékdíjnak nevezik, nem közgazdasági Nobel-díjnak.

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.
Awalin, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Hirdetés
0%

Ki az a női tudós, aki a párizsi Sorbonne első női professzora volt, azonkívül elsőnek kapott kétszer Nobel-díjat, a fizika, illetve a kémia területein végzett munkájáért.

Helyes! Helytelen!

1994-ben egy magyar származású amerikai vegyészprofesszor kapta a Kémiai Nobel-díjat „a karbokation kémiához való hozzájárulásáért”. Ki volt ő?

Helyes! Helytelen!

Összesen hány személy kapott eddig kétszer Nobel-díjat?

Helyes! Helytelen!

Négy személy kapott eddig kétszer Nobel-díjat: Marie Curie, 1903-ban fizikai és 1911-ben kémiai Linus Pauling, 1954-ben kémiai és 1962-ben béke John Bardeen, 1956-ban és 1972-ben is fizikai Frederick Sanger, 1958-ban és 1980-ban is kémiai

Hirdetés

Melyik területen szerzett Nobel-díjat William Butler Yeats 1923-ban?

Helyes! Helytelen!

1963-ban egy német (Johannes Hans Daniel Jensen) és egy amerikai (Maria Goeppert-Mayer) fizikus mellett, egy magyar-amerikai fizikus is elnyerte a Fizikai Nobel-díjat. Ki volt ő?

Helyes! Helytelen!

2002-ben újabb magyar siker a Nobel-díj átadáson. Ki kapta akkor az Irodalmi Nobej-díjat?

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

Melyik magyar orvos, biokémikus kapta meg 1937-ben az Orvosi Nobel-díjat?

Helyes! Helytelen!

Ki nyerte 1964-ben a Béke Nobel-díjat?

Helyes! Helytelen!

Harsányi János (USA/Magyarország) 1994-ben kapta meg a Közgazdasági Nobel-emlékdíjat. Milyen indokkal?

Helyes! Helytelen!

Nem minden tudományos és művészeti terület képviselői részesülhetnek Nobel-díjban, így például matematikai vagy éppen képzőművészeti Nobel-díj sincs. Igaz ez az állítás?

Helyes! Helytelen!

Kvíz: Mennyit tudsz a Nobel-díjról és a díjazott tudósokról?

Share your Results: