Általános KvízekIsmeretterjesztőKvízNapi ÉrdekességekTényekTesztTörténelemTudáspróba

Mikor merült fel először a Csalagút ötlete? – Napi érdekesség, és villámkvíz

A Csalagút ötlete régóta foglalkoztatta az angol és francia vezetők fantáziáját, cikkünkben az első konkrét ötletet mutatjuk be érdekességként, és utána vár titeket egy remek villámkvíz a már megépült alagútról 🙂

Getlink, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons
Hirdetés
A Csalagút első füstbement terve

A Csalagút több mint két évtizede épült meg és a mai napig egy hatékony közeledési lehetőséget nyújt, a Franciaország és Nagy-Britannia között igyekvőknek. Megépülésének történetét azonban számos érdekesség övezi, hiszen elég rögös út vezetett el idáig.

Az alagút első prototípusa Albert Mathieu, francia mérnök tollából pattant ki. A tervét egyébként Napóleonnak szánta, bízva abban, hogy így könnyebben megszállja majd a szigetországot. 

Albert 1802-ben egy olyan kétszintes alagutat álmodott meg, amelynek felső szintje a közlekedésre, alsó szintje pedig a beszivárgó tengervíz áramlására szolgált volna. Az alagútban biztonságosan meg lehetett volna oldani a lovaskocsikkal való közlekedést, hiszen kikövezett út és olajlámpák is segítették volna a bátor átkelők útját. Albert egyébként még a kimerült paripákat is számításba vette, hiszen tervrajzai között egy mesterségesen kialakított sziget is szerepelt, ahol – lócsere gyanánt – át lehetett volna pattani egy kevésbé lestrapált négylábúra. 

A francia mérnök terve láttán az angolok azonban hamar megálljt parancsoltak. Habár ők is osztottak-szoroztak, végül arra jutottak, hogy az alagút igencsak kedvezett volna a francia seregek átözönlésének. Féltek ugyanis attól, hogy Napóleon ezt a lehetőséget kihasználva, könnyedén elfoglalta volna a szigetországot.

Az építkezés elkezdése

Frederick Beaumont ezredes 1880-ban kicsit továbbjutott, és mindkét oldalon elkezdték az építkezést. Az angolok már kiástak 2 km-t mire a hadsereg vezetése újfent inváziótól tartva 1883-ban lefújta a projektet.

Lássuk, most sikerül-e a villámkvíz a modern Csalagútról?
0%

Melyik ország tenger alatti alagútrésze hosszabb?

Helyes! Helytelen!

Igaz vagy hamis? Az alagútban csak személyautókat lehet szállítani, nagyobb járművekre nem alkalmas.

Helyes! Helytelen!

Kamionok szállítására is vannak vonatszerelvények.

Melyik állítás igaz az alagútra?

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

Melyik híres filmben szerepelt az alagút?

Helyes! Helytelen!

Melyik évben kezdték el a Csalagút építése?

Helyes! Helytelen!

Igaz vagy hamis? A Csalagút egy hosszú alagútból áll.

Helyes! Helytelen!

A közhiedelemmel ellentétben nem egy, hanem valójában egy egész alagút rendszert építettek meg, 2 darab 7,6m belmagasságú és egy 4,8m belmagasságú szervizalagútból áll.

csalagút kvíz

Share your Results: