Napi ÉrdekességekTények

Te kaptál már képeslapot a tenger mélyéről? – Napi érdekesség

Susami egy nagyon aprócska, mondhatni szürke kis halászváros Japánban, van azonban egy olyan érdekesség benne, amely szinte mágnesként vonzza oda a látogatókat. 

Mit csinál egy átlagember, ha képeslapot szeretne feladni? A válasz egyszerű, hiszen valószínűleg beugrik a legközelebbi postára. Susamiban azonban egyenesen a tenger fenekére merülhetünk le, hogy ezt megtegyük.

Az első víz alatti postaláda ötlete Toshihiko Matsumoto, a helyi postahivatal vezető fejéből pattant ki. Toshihiko  szerette volna fellendíteni a város turizmusát, így egy napon úgy döntött, hogy Kenji Nakanishi, a búváriskola vezetőjének közreműködésével, egy levélszekrényt helyez el a tengerben – egészen 10 méter mélyen.

Toshihiko  víz alatti postaládája olyannyira valódi, hogy hivatalos levélfeladó helynek minősül. A postaládából pedig Kenji gyűjti be kincseket, amelyet aztán eljuttat a postára. Ilyen vagány módon jelenleg évente kb. 1000-1500 képeslap ér célba.

Képeslapot feladni a tenger mélyén természetesen csak búvárfelszerelésben lehet, így ez a különleges postaláda nemcsak a turizmust, de a búvárkodás iránti érdeklődést is fellendítette a városban. Nem kell azonban aggódnunk a képeslapok épségét illetően, hiszen a vízálló példányokat beszerezhetjük a parton, amelyekre aztán elkenhetetlen filccel kerülnek fel a legszebb üzenetek.

Ezt a merész elképzelést egyébként 2002-ben a Guinness Rekordok Könyve is bejegyezte, a világ legmélyebben fekvő postaládája címen.