Napi ÉrdekességekTények

Szerinted alszanak az ámbráscetek, és ha igen akkor, hogy? – Napi érdekesség

Az óceán mélyén rengeteg érdekesség zajlik, az egyik ilyen a cetek alvása. Az óriás ámbráscet az egyik legnagyobb emlős, amely az óceánban él, hiszen hossza meghaladhatja a 20 métert, testsúlya pedig a 40 tonnát is.

Bármilyen meglepő, ezeknek az óriásoknak is szüksége van némi alvásra. Az emberek pihe-puha ágyban fekve, az elefántok állva, a madarak pedig ülve alszanak, de vajon hogyan oldják ezt meg az óceán termetes lakói?

Az ámbráscetek igen érdekes pozíciót választottak az alváshoz, hiszen általában függőlegesen lebegve szenderednek el. Habár ez nem tűnik éppen a leglogikusabb testhelyzetnek, fiziológiai oka van az életben maradáshoz. Amíg nálunk a légzés spontán zajlik, addig az ámbráscetek esetében sokkal inkább egy tudatos dologról van szó. Ez azt jelenti, hogy amíg mi nyugodtan hajthatjuk álomra fejünket, addig ezeknek a hatalmas emlősöknek folyamatosan emlékeztetni kell magukat arra, hogy levegőt vegyenek. A tudósok szerint emiatt nem is szenderülnek el mélyen, hanem csak pihentetik az agyuk egyik felét, míg a másik éber marad – innen ered ez az érdekes, lebegő póz.

Többek között ez a magyarázat arra is, hogy az alvás intenzitása a cetek esetében maximum 20 percig tart, és idejük csupán 7%-át töltik szunyókálással. Továbbá, ha túl hosszúra nyúlna a szieszta, akkor fennáll a veszélye, hogy a mozdulatlan testhelyzetben nagyon lecsökken a testhőmérsékletük, ragadozókkal találják magukat szembe, vagy elsodródnak a rajtól.