Napi ÉrdekességekTények

Állat vagy növény van a képen? – napi érdekesség

A természet olykor hihetetlen csodákat alkot. Olyan dolgokat, amelyeket nem hinnénk el, ha nem a saját szemünkkel látnánk. Bármerre járunk a világban, számos növényre bukkanhatunk, amely valamilyen állatra, emberre, vagy éppen rovarra hasonlít. 

indiie1, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Erre az egyik legjobb példa a következő történet, amely egyenesen Ausztrália homokdűnés tájairól származik. Valószínűleg mindenki látott már kolibri madarat, ha nem is testközelből, de valamilyen fénykép vagy videó formájában. Létezik Észak-Ausztráliában egy olyan őshonos cserje, amelynek virágai megszólalásig hasonlítanak egy aprócska kolibrire. Olyannyira, hogy elsőre igen zavarba ejtő élményt okozhatnak a közelebbről szemlélőnek. 

A valóság ennél egyszerűbb, hiszen csak a zöld madárvirágról (Crotalaria cunninghamii) van szó, amely egyébként a borsófélék családjába tartozik, és Alan Cunningham azonosította 1810-ben, egy tengeri expedíció során. Az elmétek viszont jó helyen matat, ha Ti is a kolibri madarat látjátok a pillangósvirágú növényre nézve. 

A virág szirmai a madár testét, tollait és szárnyait, a virágkacs pedig a fejét és csőrét szimbolizálják. Ráadásul pont úgy helyezkednek el a növény szárain, mintha a madár éppen pár szárnycsapás között keresgélné a vacsoráját. Ez természetesen pusztán a véletlen, na és persze a csodálatos anyatermészet műve.