Napi ÉrdekességekNapi Feladatok

Igaz vagy hamis? A Holdon annyi oxigén van, hogy elegendő lenne 8 milliárd embernek 100.000 éven át.

Az Ausztrál Űrügynökség és a NASA nemrégiben megállapodást írt alá arról, hogy egy holdjárót indítanak útjára azzal a céllal, hogy minél több oxigént biztosító holdkőzetet gyűjtsön össze a felszínről.
Hirdetés

Habár a Hold légköre nem kompatibilis az emberi faj életben maradásával, rengeteg oxigén található rajta. A probléma ott kezdődik, hogy ez az értékes oxigén a Hold felszínét borító kőzetben és finom porrétegben, a regolitban raboskodik. Pedig a regolit 45%-ban oxigénból áll. Ahhoz, hogy ezt kinyerhessük, bődületes mennyiségű energiára lenne szükség: a szilárd fém-oxidot valahogy folyékony halmazállapúra kell alakítani, amely hővel, vagy elektrolitokkal megspékelt hővel lehetséges.  Arról nem is beszélve, hogy az ehhez szükséges berendezéseket valahogy fel is kellene juttatni a Holdra. 

Egyébként 1 m3 regolit átlagosan 1,4 tonna ásványi anyagot, ebből 630 kg oxigént tartalmaz. Ha igazak a NASA számításai, akkor 1 embernek naponta kb. 800 g oxigénre van szüksége, azaz a 630 kg, 2 évre lenne elegendő 1 embernek. Tételezzük fel, hogy a regolit átlagos mélysége 10 m. Az jóideig kitartó oxigént jelentene 8 milliárd ember számára. 

Egy belgiumi székhelyű startup cég, bizakodó volt a projektet illetően, ugyanis 3 kísérleti reaktor fejlesztésén is dolgozik az oxigén elektrolízissel való előállításának tökéletesítésére. Reményeik szerint 2025-re a Holdra lőhetik ezt a technológiát. Ha kutatóink sikerrel járnak, akkor az emberiség egy jelentős részét ki lehet menekíteni a Holdra, amennyiben a Földön ellehetetlenülne az élet.