Napi ÉrdekességekTények

Hallottál már a Project Plowshare-ről?

A 60-as, 70-es években nem nagyon foglalkoztak az országok az atombomba hosszútávú hatásaival, így az oroszoknak és az amerikaiknak is megvolt a maguk grandiózus terve, hogyan lehet használni ezeket.

A Project Plowshare az amerikai ötlet börze volt, amelynek keretében 27 tesztrobbanást végeztek el.

A programban szerepelt a Project Chariot, amiben 1958 körül több hidrogén bombát robbantottak volna fel az alaszkai Cape Thompsonnál, ezzel létrehozva egy védett kikötőt. A tervet végül leállították a helyiek tiltakozása miatt. A terv végrehajtásán az se segített, hogy az alacsony haszon mellett óriási természeti károkat okoztak volna vele.

1963-ban előálltak két újabb nagyszabású tervvel. Az egyikben 22 atombomba felrobbantásával egy új sztrádának vájták volna ki a helyet Kaliforniában a Bristol-hegységen és a Mojave-sivatagon keresztül.

A harmadik terv volt a krémek-krémje! Nem kevesebb, mint 520 darab két megatonnás robbanófejet robbantottak volna fel az izraeli Negev-sivatagban, ezzel konkurenciát teremtve a Szuezi csatornának. A terv költségét 575 millió dollárra értékelték, ami mai árakon közel 5 milliárd dollár.

A teljes tervet végül 1977-ben leállították a helyi lakosok tiltakozása miatt. Sajnos nem elég korán, mert a „hatása” a mai napig velünk van. A robbantások eredményeképp az amerikaiaknak sikerült megfertőzniük a világ ivóvíz készletének a 2%-át, és felbecsülhetetlen károkat okozott a levegőbe jutó sugárzás.