Napi ÉrdekességekTények

A texasi Sátán vihara

Hatvanegy évvel később a texasi Kopperl népe még mindig Sátán viharának nevezi azt a meteorológiai jelenséget, amely 1960. június 15 -én, szerda hajnalban sújtotta városukat.

A reggeli újságok arról beszéltek, hogy Lyndon Johnson elsöprő győzelmet aratott, hogy Texas demokrata elnökjelöltje legyen. A texasi republikánusok Richard Nixont támogatták. Eisenhower pedig Japánba utazott, ahol heves zavargások folytak, mivel a baloldaliak tiltakoztak a nyugatbarát kormány ellen. De a kopperli emberek csak örültek a napfelkeltének.

Kopperl a Whitney-tó partján, Bosque megyében, Texasban, mintegy ötven mérföldre délnyugatra Fort Worth-től. 1881-ben alapították, és Moritz Kopperl bankárról nevezték el.

Tipikus júniusi éjszaka volt Kopperlben. Az égbolt többnyire derült volt, csupán némi hőségvillám látszott a horizonton. Éjfél után egy felhőgömb gördült a város felé. A hőmérséklet körülbelül 21°C volt. Hirtelen óriási szél támadt 75 km/órás széllökésekkel. Egy üzlet tetejét elfújta, a fák felborultak és a hőmérséklet hihetetlen lendülettel kezdett emelkedni. Néhány perc alatt 37°C fölé emelkedett. Vannak olyan jelentések, amelyek szerint a 60°C hőmérséklet regisztrálására alkalmas hőmérők felrobbantak, mivel az bennük lévő alkohol olyan gyorsan tágult a drámai meleg hatására.

Az emberek felébredtek arra, hogy a klímaberendezéseik nem működtek, mivel áramszünet volt. Hirtelen a házak szaunákká váltak a rekkenő hőségben. Rohantak kifelé, azt gondolva, hogy a lakásuk biztosan lángokban áll. Ehelyett azt érezték, hogy kint perzselő a levegő. Nehéz volt lélegezni, villámok cikáztak mindenfelé. Azt hitték, a világ a végéhez közeledik. A szülők nedves lepedőbe csomagolták rémült gyermekeiket, hogy hűvösben tartsák őket.

Másnap reggel a gazdák azt találták, hogy előző nap még zöld kukoricájuk megfőtt a száron. A fiatal pamutföldjeik ropogósra égtek. A fák, cserjék és növények levelei úgy megégtek, mintha megfagytak volna.

Az esemény 1960-ban megmagyarázhatatlan volt. De ma már tudjuk, hogy hőhullám okozta. Ez egy olyan jelenség, amely szélsőséges szeleket, drámai hőmérséklet-emelkedést és gyors páratartalom-csökkenést okoz. Ez akkor fordul elő, amikor a zivatar által magasan a légkörben szállított levegő visszazuhan a földre egy hirtelen csapással. A legtöbb ilyen esés hűvös természetű, mert az elpárolgó eső hűti, de a hőhullámban nincs eső, és a levegő akár 60°C-ra is emelkedhet a súrlódás miatt. A talajnak ütközéskor gyorsan elterül, ugyanúgy, mint minden zuhanás. Legtöbb esetben átlag 6 fokos hőmérséklet emelkedést eredményez, de a kopperli extrém szélsőséges esemény volt, az egyik legdurvább hőhullám, amit valaha rögzítettek.

További érdekességek.