Napi Érdekességek

Az apró béka és az óriási pók legjobb barátok – érdekesség

A mikroilidák, vagy keskeny szájú békák nem éppen a békavilág szupersztárjai annak ellenére, hogy több mint 570 fajukat ismerik Afrikában, Madagaszkáron, Amerikában , és Ázsiában. A csoporton végzett néhány újabb kutatás azonban azt mutatja, hogy valójában nagyon érdekesek, ha megismerjük őket.

Meglepetésként érte a tudósokat is, hogy Peruban, Indiában, Srí Lankán és talán máshol is a világon a mikroilidák szoros kapcsolatot alakítottak ki az óriási madárpókokkal. A pók képes lenne megölni és felfalni egy ekkora békát de valószínűleg vegyi jelek alapján felismeri „kis barátját”.

Megfigyelték, hogy a fiatal pókok megragadják a békákat, szájukkal megvizsgálják őket, majd sértetlenül elengedik őket.

A béka számára előnyös, ha a pók közelében él, mivel megeszi azokat a kis gerincteleneket, amelyek a pók által hagyott zsákmány maradványaihoz vonzódtak. A béka feltehetően hasznot húz a védelemben is: az ilyen kis békák a kígyók és a nagyobb ízeltlábúak zsákmányai, így a béka egyfajta „védelmet” kap egy nagy, félelmetes pók testőrtől.

De persze a pók sem csak kiskedvencként tartja a békát. Hasznot húzhat a jelenlétéből, ugyanis a mikroilidák a hangyák evésére specializálódtak, és a hangyák a póktojások fő ragadozói. A hangyák elfogyasztásával a mikroilidák segíthetnek a pók tojásainak védelmében. Hmm, érdekes …

További érdekességek.