Napi ÉrdekességekNapi Feladatok

Mi történik, amikor az űrsikló hőpajzsának 2200 fokos kerámiáját megfogod? – érdekesség

Mielőtt elolvasod a cikket, és megnézed a videót, tedd a szivedre a kezed és válaszolj őszintén a lentebbi kérdésre. 🙂 Szana-szét égetne, ugye?

Hirdetés

Mi történne, ha az űrsikló hőpajzsának 2200 fokos kerámiáját megfognád?

Helyes! Helytelen!

Nem hiszel nekünk? Akkor nézd meg a videót amiben a 2200 fokos kohóból kiszedett kerámiát pár másodperccel később simán megfogja és felemeli a srác.

Nem véletlen, hogy a szélénél fogja meg, ha lapjával tartaná akkor sem égetné teljesen meg, csak az ujjlenyomatait veszítené el.

Maga az anyag nagyon alacsony hővezető képesség mellett nagy hőkapacitással rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy rendkívül forró lehet, anélkül, hogy elveszítené tulajdonságait (megolvadna vagy meglágyulna).

Ezért is használják a légtérbe visszalépéskor, mert eltereli és távol tartja a forró plazmát az űrsiklótól, miközben a lehető legkevesebb energiát (hőt) szívja fel belőle.

Hosszú időbe telik amíg felmelegszik, vagy lehül.

Ezen kívül az is segíti, hogy a szélén fogja meg, mivel így jóval kisebb a felületi érintkezés, így az anyag gyenge hővezető képessége miatt alapból kevesebb hőt kap, de a videóban látható az is, hogy a termodinamika miatt az élek jóval hűvösebbek (kevésbé izzanak, mint a közepe).

Hasonló kísérletet Te is el tudsz végezni otthon. Alacsony hőmérsékeltre állítsd be a sütődet, úgy hogy még ne égessen meg, és tegyél bele egy fém, és egy fa darabot. A fadarab azonos hőmérsékleten, ugyan annyi idő alatt a gyengébb hőleadási képesség miatt jóval hidegebbnek tűnik, mint a fém

További érdekességek.