Napi ÉrdekességekTények

A történelem egyetlen ismert meteorit áldozata

Ann Hodges-t 1954-ben alabamai otthonában eltalálta egy meteorit. Nagyobb esély van arra, hogy egyszerre tornádó, villámcsapás és hurrikán csapjon le valakire ugyan abban a pillanatban. Ő az egyetlen megerősített személy a történelemben, akit eltalált egy meteorit.

Egy tiszta délutánon, Sylacauga-ban, Alabamban 1954-ben Ann betakarózva szunyókált a kanapén, amikor egy teniszlabda méretű fekete szikladarab áttörte a mennyezetet és eltalálta Ann oldalát, ananász alakú sérülést hagyva rajta.

Ann története különösen ritka, mert a legtöbb meteorit általában az óceánba esik, vagy a Föld egyik távoli helyére csapódik be – állítja Michael Reynolds, a Florida State College csillagásza.

„Gondoljunk csak bele, hány ember élt már az emberi történelem során” – mondta Reynolds.

  • Nagyobb esélyed van arra, hogy egyszerre tornádó, villámcsapás és hurrikán csapjon le.

Mennyei áldás

Mielőtt a meteorit becsapódott Ann nappalijába, az emberek az apró Sylacaugában és Alabama keleti részén arról számoltak be, hogy „fényes vöröses fényt láttak, ami füstölt mint egy eloltott gyertya” – írja a The Day the Meteorite Fell in Sylacauga.

Mások „tűzgolyót láttak, ami olyan volt mint egy hatalmas hegesztési ív”, hatalmas robbanásokkal és barna felhővel.

A közeli kőbányában dolgozó kormányzati geológust a helyszínre hívták, és megállapította, hogy az objektum meteorit, de a városban nem mindenki volt ilyen biztos. Sokan azt hitték, hogy egy repülőgép darabja zuhant le – mások a szovjeteket gyanították.

Annyian özönlöttek Hodges házához, hogy amikor a férje, Eugene Hodges, a közüzemi dolgozó hazatért a munkából, kénytelen volt az erkélyen felmászni, hogy bejusson.

Annát elnyomta a tömeg, amikor kórházba szállították. A hidegháborús paranoia eloszlatása után Sylacauga rendőrfőkapitánya elkobozta a fekete sziklát, és átadta a légierőnek.

Miután a légierő megerősítette, hogy meteoritról van szó, a kérdés az volt, hogy mit kezdjen vele. A nyilvánosság követelte, hogy a adják vissza Annnek, és ő természetesen beleegyezett.

Úgy érzem, a meteorit az enyém” – mondta. „Azt hiszem, Isten nekem szánta. Végül is engem talált el!”


De akadt egy hiba. Ann és Eugene bérlők voltak, háziasszonyuk, a nemrég megözvegyült asszony, Birdie Guy, magának akarta a meteoritot.

Guy ügyvédet keresett, és pert indított, azt állítva, hogy a szikla az övé, mert az ingatlanára esett. A törvény valójában az ő oldalán állt, de a közvélemény nem.

Guy végül bíróságon kívüli egysséget kötött, és 500 dollárért cserébe feladta a meteoritra vonatkozó követelését. Eugene, Anne férje meg volt győződve arról, hogy nagy pénzt kereshetnek a kőből, és elutasította a Smithsonian egyetem szerény ajánlatát.

De senki más nem harapott rá, így Hodges 1956 -ban oda adományozta a meteoritot a természettudományi múzeumnak, ahol még mindig látható.

Ann később idegösszeroppanást kapott, és 1964 -ben Eugene-nel elváltak. 1972 -ben halt meg 52 évesen veseelégtelenségben egy sylacaugani idősotthonban.

Eugene azt gyanítja, hogy a meteorit találat miatt őrült meg Ann. A múzeum szerint „soha nem gyógyult meg”.

Ann „nem olyan személy volt, aki a figyelem középpontjába akart kerülni” – tette hozzá Randy Mecredy múzeumigazgató. – Hodgesék csak egyszerű vidéki emberek voltak, és azt hiszem, hogy ez a nagy figyelem volt az ő bukása.