Napi ÉrdekességekTények

Le akarták vágni a lábát, végül Wimbledont nyert

Richard „Dick” Norris Williams azon büszke és egyben gyanútlan utasok egyike volt aki felszállt korának legnagyobb utasszállító óceánjárójára, az elsüllyeszthetetlennek tartott Titanicra.

Dick Williams 1891-ben született Svájcban, amerikai szülők gyermekeként és 12 éves korában kezdett teniszezni édesapjával, Charles-szal. Sajnos, Charles soha nem láthatta meg hogy álma valóra válik. 1912 tavaszán Richardot felvették a Harvardra, így apa és fia is felszállt az RMS Titanicra, hogy eljussak Amerikába. Április 14-én a hajó jéghegynek ütközött és kevesebb, mint két óra alatt elsüllyedt. Richard és az apja szinte az utolsó pillanatig a fedélzeten maradtak, de amikor végre megpróbáltak egy mentőcsónakhoz jutni, Charles meghalt, lezuhant és elnyelte egy örvény. Richard a mentőcsónak felé vette az irányt, amiben több mint 6 órát ült elmerülve derékig a fagyos vízben.

By George Grantham Bain – Bain at LOC, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34374291

Amikor az utasokat kimentették, a megpróbáltatástól olyan súlyosan elfagytak a lábai, hogy az RMS Carpathia orvosa – az első hajó a helyszínen – mindkét lábát amputálni akarta. „Nem vagyok hajlandó engedélyt adni” – mondta az akkor 21 éves Dick Williams – „Szükségem lesz ezekre a lábakra.” Addig próbálkozott a Carpathia fedélzetén a végtagjai mozgatásával amíg újra el nem kezdte érezni a lábait, majd hatalmas akaraterejének köszönhetően felállt és óránként járkált, hogy a vérkeringés fennmaradjon. 

A fiatalember által vállalt kockázat megtérült. Mindössze 12 héttel a katasztrófa után már a Boston közelében lévő Longwood Challenge Bowl-on versenyzett.

Dick Williams, a Titanic túlélője, aki több mint 6 órát töltött derék mélyen a fagyos vízben – miután a mentőorvosok mindkét lábát amputálni akarták – 1920-ban megnyerte a wimbledoni férfi párost.