Napi ÉrdekességekTények

Az ’56-os „melbourne-i vérfürdő”: Az olimpiai hidegháborús leszámolás Magyarország és a Szovjetunió között

Néhány héttel az Olimpia mérkőzés előtt a szovjet tankok és csapatok brutálisan leverték a rövid életű magyar forradalmat.

Sok vízilabda mérkőzésnek két éle van: a kecses sport a víz felett, valamint a durva játék és a felszín alatti rejtett agresszió. Az 1956 -os melbourne -i olimpia nagyon hasonlított egy normális vízilabda játékhoz. A felszínen „barátságos mérkőzésnek” számított, de a mélyben a hidegháborús ellenségeskedés zajlott.

A melbourne-i nyári olimpiai játékok egyetlen eseménye sem hozott nagyobb politikai tétet, mint Magyarország és a szocialista Szovjetunió közötti vízilabda elődöntő mérkőzés. Néhány héttel a meccs előtt a szovjet harckocsik és csapatok brutálisan leverték a rövid ideig tartó magyar forradalmat.

A gyűlölt riválisok most négyszemközt találkoztak az olimpiai medencében. Mialatt a játék tartott, a hidegháborús ellenségeskedés hevesen indulatokat hozott a felszínre és a legendás leszámolásra késztette a feleket, a meccset azóta is a „melbourne-i vérfürdőként” emlegetik.

A diákok tiltakozása forradalomba torkollott

A melbourne-i nyári játékokat 1956. november végén, december elején rendezték, hogy egybeessenek az ausztrál nyárral. Október 23-án a magyar diákok nagyszabású utcai tiltakozást rendeztek a szovjet megszállás és a politikai elnyomás ellen. Ledöntötték Sztálin szobrait , körülvették az állami rádióállomást, és követelték, hogy olvassanak be egy nyilatkozatot.

A magyar titkosrendőrség tüzet nyitott a diákokra. Válaszul a magyar hadsereg tagjai átadták fegyvereiket a tüntetőknek. Napokon belül, ami Budapesten elszigetelt utcai tiltakozásként kezdődött, gyorsan fegyveres forradalommá nőtte ki magát országos támogatással. Október 28-án a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok golyózápor és Molotov-koktélok zápora között vonultak vissza.

A magyar forradalom gyors sikere ugyanolyan izgalmas volt a magyar olimpiai csapat mint a diáktüntetők számára. A sportolók, köztük az olimpiai bajnok magyar vízilabda válogatott, repülőgépre szálltak a hosszú ausztráliai útra, és azt hitték ők lesznek az elsők, akik a szabad Magyarországot képviselik a háború utáni világban.

A játékok kezdetén a Szovjetunió szétzúzta a magyar forradalmat

Több napba is beletelt, mire a magyar olimpikonok megérkeztek Melbourne-be, mert utazási terveiket megzavarta a szuezi válság, amelyben Nikita Hruscsov szovjet vezető megfenyegette Franciaországot és Nagy -Britanniát, ha nem vonják ki csapataikat a csatornából. .

Míg a világ a figyelmét az Egyiptomban kibontakozó drámára irányította, Hruscsov vasököllel lépett fel a magyarországi felkelés ellen. December 4-én a szovjetek elsöprő tűzerővel, több száz harckocsival, több ezer katonával és légi támogatással megrohamozták Budapestet.

A magyar olimpiai válogatott diadalmasan hagyta el Budapestet, és érzelmi zűrzavarban érkezett Melbourne-be, gyászolva honfitársaik és szabadságuk elvesztését. Döbbenetük és szomorúságuk hamar dühbe fordult, amit sportteljesítményükbe invesztáltak.

A magyar sportolók számára egyértelmű volt a tét a játékban.”

 „Itt tisztességes pályán találkozhatnak a szovjetekkel. Sem tankok, sem repülőgépek. Ezt a vízben fogják rendezni. „

Az két csapat jól ismerte egymás

A magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya Gyarmati Dezső volt, aki „nagyon erős ember”-mondja Charlie Blutstein, ausztrál újságíró.

 „Akkoriban a labdák bőrből készültek és hihetetlenül nehézek voltak. Gyarmati tulajdonképpen eldobta a bőrlabdát a 30 méteres medence egyik végéről a másikra, végigúszta a medence hosszát, majd újra és újra megismételte.

Míg Gyarmati felesége Melbourne-be utazott vele, 3 éves kislányuk otthon maradt Budapesten, sorsa, csak úgy a többi játékos családjáé is ismeretlen volt.

A magyar és a szovjet vízilabda válogatott nem volt egymás számára idegen. A kommunista vezetés Moszkvában keserűen emlékezett arra, amikor a magyarok aranyat nyertek 1952 -ben, míg a szovjet csapat még érmet sem szerzett. A vízilabda válogatott, hogy megmutassa a világnak a szovjet rendszer felsőbbrendűségét, Magyarországra utazott, hogy felkészüljön az 1956 -os meccsekre, és néhány játékos politikai határokon átívelő barátságokat kötött.

Az egyik ilyen barátság Gyarmati és a szovjet csapatkapitány, Pjotr Msvenyieradze között alakult ki, akit „Nagy Péter” néven becéztek, és akinek a háta egy ping-pong asztalhoz volt hasonlítható. Msvenyieradze gyakran vendégeskedett Budapesten Gyarmatiék házában.

De ez nem jelentette, hogy kegyelem lesz a medencében.

„Semmi sem tetszett volna jobban az olyan szatellitországoknak, pl. Magyarországnak vagy Jugoszláviának, mint az oroszok legyőzése” – mondja Blutstein.

Egy szoros meccs, amely ikonikus verekedéssel zárul
Vér folyik Zador Ervin vágott szeméből, aki megsérült az orosz vízilabdázókkal való verekedés során A szovjet-magyar mérkőzés záró perceiben.  A meccs káoszban ért véget, a tömeg felháborította az oroszokat.  A mérkőzés során, amelyet Magyarország 4-0-ra nyert, ököllel, könyökkel, térddel és lábbal használták, amikor a játékosok érintkezésbe kerültek.
Vér folyik Zádor Ervin felhasadt szeméből, aki megsérült az orosz vízilabdázókkal való verekedés során a szovjet-magyar mérkőzés záró perceiben. A meccs káoszban ért véget, a tömeg felháborodott az oroszokon. A mérkőzés során, amelyet Magyarország 4-0-ra nyert, öklüket, könyöküket, térdüket és lábukat használták, a játékosok érintkezésbe kerültek.

A magyar stratégia egyszerű volt, verbálisan bántalmazni a szovjet játékosokat, amíg azok elvesztetik higgadtságukat és megtorlást indítanak, így tizenegyeseket ítél a bíró a magyaroknak.

Gyarmati nem vesztegette az idejét, és megütötte régi barátját, Mshvenieradzét, eltörte az orrát, mondja Blutstein. Amikor Mshvenieradze visszatért a medencébe, Gyarmati ismét orrba verte, feldühítve ezzel az emberi medvét. A vízilabda köztudottan fizikai sport, és Magyarország Szovjetunió elleni legtöbb rúgása és ütése nem volt kivételesen erőszakos.

„Az egyetlen különbség az volt, hogy folyamatos és személyes volt” – mondja Blutstein. – Nagyon dühösek voltak a magyarok a medencében.

Játéknak meglehetősen furcsa volt. A magyarok 4-0-ra vezettek, amikor néhány perccel a vége előtt Zádor Ervin, a magyar csapat fiatal sztárja kapta Valentyin Prokopov őrzését, aki éppen berepesztette az egyik magyar játékos, Bolvári dobhártyáját. Miközben a két férfi harcolt a pozíción, Zádor Prokopovot sértegette, amelyek az orosz anyját különféle cselekményekbe vonták.

90 másodperccel a meccs vége előtt a játékvezető megfújta a sípját, Zádor pedig megfordult, és arra számított, hogy büntetőt ítélnek a szovjetek ellen. Eközben Prokopov kiemelkedett a vízből, és könyökkel teljes erejű ütést akart mérni Bolvárira de Zádort találta el akinek a bőre felrepedt a szeménél.

A medence vizét pirosra színezte Zádor vére, amikor kiparancsolták a medencéből, a szeme alatti friss sebből vér folyt. Bár a sérülése nem volt súlyos de a 21 éves sztárjátékos a forradalom hősévé vált. Operatőrök rögzítették az ikonikus képet Zadorról, amint a medence mellett áll, és a vér az arcának jobb oldalán folyik, miközben a magyar tisztviselők és szurkolók előre lendültek, hogy nekimenjenek a szovjeteknek.

A játékvezetők lefújták a játékot, és az ausztrál rendőrök visszakísérték a játékosokat az öltözőbe, hogy elkerüljék a teljes verekedést. A magyar csapat később megnyerte a Jugoszlávia elleni mérkőzést is ezzel megszerezve az olimpiai aranyat, de Zádornak nem volt orvosi engedélye a játékra, ezt az élményt később „életem legnehezebb órájának” nevezte .

A melbourne -i játékokon 46 sportoló diszidált
A magyar Ervin Zadort sérülése után kivitték a medencéből.  46 sportoló között volt, akik az 1956 -os olimpia után Nyugatra távoztak.
A magyar Zádor Ervint sérülése után kivitték a medencéből. A 46 sportoló között volt, akik az 1956 -os olimpia után Nyugatra távoztak.

Bár a CIA -t az ausztrál hatóságok eltiltották a játéktól, rengeteg amerikai kém jelent meg a sajtó tagjaként, akik vízumot intéztek minden olyan sportolónak, aki nyugatra akart menekülni – mondja Blutstein. A magyar vízilabda válogatott több tagja, köztük Gyarmati és Zádor is azon 46 sportoló között volt, akik elfogadták a meghívást.

Az elődöntő előtt mindenképpen volt csapatgyűlés” – mondja Gray. „A magyarok alapvetően azt beszélték meg: ” Menjünk, verjük le a szovjeteket, nyerjük meg az aranyérmet, de utána mindegyikünk azt teszi, ami a saját jövője szempontjából helyes. „

Gyarmati rövid ideig az Egyesült Államokban élt, mielőtt visszatért Magyarországra, hogy ismét az olimpiai csapatban játsszon. Zádor Kaliforniában telepedett le, ahol úszóedző lett. Egyik sztár tanítványa a fiatal Mark Spitz volt, a későbbi többszörös olimpiai bajnok. 

További érdekességek az alábbi linken olvashatsz.