Napi ÉrdekességekTények

Nem a World Trade Center az egyetlen manhattani felhőkarcoló amibe belerepültek

Ki ne emlékezne Szeptember 11-re, amikor Manhattan ikonikus ikertornyait terrortámadás érte. De nem ez volt az egyetlen alkalom, hogy egy repülő manhattani felhőkarcolóba repült. 1945. június 28-án egy amerikai B–25 Mitchell bombázó csapódott az Empire State Buildingbe 14 ember éltet követelve.

Aznap nagyon sűrű köd lepte el New Yorkot, a repülő leszállási engedélyt kért a LaGuardia repülőtérre, de végül nem kapta meg, ezért elirányították Newarkba, így át kellett repülnie Manhattan felett. A pilóta valószínűleg összekeverhette az East Rivert a Hudson folyóval, és megkezdte az ereszkedést. Az első felhőkarcolót még ki tudta kerülni egy gyors manőverrel, de akkoriban a világ legmagasabb épületének számító Empire State Buildinget már nem, 362 km/órás sebességgel csapódott be a 78. és a 80. szint között.

A gép egy 5,5 méterszer 6 méteres lyukat ütött az épületbe több lift kábelt is elszakítva.

Betty Lou Oliver az utolsó munkanapján kétszer győzte le a halált.

A 80. emeleten lift kisérőként dolgozott a becsapódás pillanatában. A balesetben kirepült a liftből és jelentős sérüléseket szenvedett (eltörött a medencéje, a nyaka, a gerince és több helyen megégett), de a helyszínen lévő elsősegélyt nyújtók úgy ítélték meg, hogy menthető ezért elhelyezték egy hordágyon, és az egyik működőképes lifttel leküldtek a földszintre, hogy Betty végre korházba juthasson.

Senki sem sejtette, hogy a lift kábelei megsérültek a balesetben, annyira elvékonyodtak, hogy amint Bettyt betolták az leszakadt, így a fülke lezuhant.

Betty szerencséjére az épület tervezői gondoltak az elszakadó kábel esetére, és úgy tervezték meg a liftet, hogy a szabadesésben zuhanó fülke összenyomja maga alatt a levegőt, így egyfajta párnát képzve „puhább” landolást eredményezett. Végül súlyos sérülések árán (8 hónapnyi gyógyulás után), de Betty túlélte repülővel való találkozást és a közel 305 méteres zuhanást, amivel a Guinness rekordok könyvében szerepel.

Mi történt az épülettel? A baleset utáni tüzet a tűzoltók 40 perc alatt eloltották, ami mai napig a legnagyobb tűz amit ilyen magaságban kontrollálni tudtak.

Két nappal később (hétfőn) az Empire State Building újra kinyitott.