Napi ÉrdekességekTények

10 Csillagok háborúja tény, amit biztosan nem tudtál


Hurrá! Csillagok háborúja nap van a keresztlabdán! Ami nem csak kvízt jelent, hanem azt is, hogy ideje összeszedni azokat a tényeket a Csillagok háborújáról, amelyeket elmondhatsz a barátoknak, a családnak (és bezsebelheted az elismeréseket).

Az erő legyen veled! Itt van tíz dolog, amit biztosan nem tudtál a világ legszuperebb űroperájáról (amiben nincs a „Trek” szó):

  • Yodát majdnem egy majom játszotta.
    George Lucas eredetileg azt tervezte, hogy Yodát egy imádnivaló majom játssza, aki maszkot visel és sétabottal ját.
  • Az „Ewok” név az eredeti trilógiában soha nem hangzott el.
    A galaxis legcukibb fajának nevét a filmekben soha egyetlen szereplő sem mondja ki. Az ewok fajt csak a forgatókönyvben és a stáblistában azonosítják.
  • A Jedi visszatérnek eredetileg teljesen más volt a vége.
    George Lucas eredetileg azt tervezte, hogy miután Luke eltávolítja a haldokló Darth Vader sisakját, felveszi és azt mondja: „Mostantól én vagyok Darth Vader”, és a sötét oldal felé fordul.
  • Az epizódoktól függően Yodának különböző számú ujja van.
    A Baljós árnyakban Yodának három ujja van. De A birodalom visszavág, A Jedi visszatér és A sithek bosszúja című filmekben négy van.
  • A Csillagok háborúja és a 2001: Űrodüsszeia háttérstábja ugyanaz volt.
    George Lucas annyira csodálta Stanley Kubrick munkáját, hogy a lehető legtöbb olyan embert alkalmazta, aki a 2001: Űrodüsszeián is dolgozott. A csapatot a „2001-es osztály” néven emlegették.
  • E.T. szerepelt a Baljós árnyakban.
    Az idegen faj E.T. megjelenik az 1. epizódban, hivatalosan is összekapcsolva George Lucas és Stephen Spielberg sci-fi világát.
  • Chewbacca hangja más állatok hangjának a keveréke.
    Chewbacca ikonikus hangja medve, rozmár, oroszlán, borz – meglehetősen fura módon – a haldoklásának keveréke. (A film kedvéért egyetlen állatot sem öltek le, természetfilmekből származnak a hangok)
  • A fénykard hangja egy régi televízióból származnak.
    A fényvkard védjegyének számító zajt egy régi katódsugárcsőves televízió zümmögését és a filmvetítő motorjának zümmögését ötvözve hozták létre.
  • Harrison Ford nem is szerepelt volna a filmben.
    Han Solo szerepére Burt Reynolds volt a legjobb esélyes, majd a sorban Al Pacino, Jack Nicholson és Christopher Walken következett.
  • Darth Vadert minden hivatalos Csillagok háborúja partijától eltiltják.
    David Prowse színésznek, aki Darth Vadert játszotta (formában, nem hangban), tilos részt vennie a Csillagok háborúja konferenciáin és a bulikban, mert George Lucas idegesítőnek találja.