Uncategorized

Képes lennél rá? Az etióp anyák 2580 méter magasra másznak gyermekükkel a hátukon a keresztségért!

A különleges Abuna Yemata Guh monolit templom az etiópiai Tigray régióban található. Az életét kockáztatja az aki meg szeretné tekinteni az égi templomot, hisz 2580 méter magasan helyezkedik el, és meg kell mászni hozzá a hegyet.
5. századi falfestményeivel rendkívül figyelemreméltó építmény, melyet páratlan technikával vájhattak ki ilyen magasságban.

A templomban rendszeresen tartanak keresztelőket is, így egész csapatnyi etiópiai nő mászta már meg a meredek sziklákat, gyermekeiket batyuban a hátukra kötve, hogy a szent templomban nyerjék el keresztségüket. A hiedelem szerint gyermekük ilyenkor közelebb van Istenhez és élete során nagyobb védelmet kap.

Ez a világ talán legnehezebben megszerezhető keresztsége.

Amikor messziről ránézünk a nyaktörő magasságra, akkor nem csoda, hogy mindenki félni kezd, és arra gondol, hogy útközben bármikor lezuhanhat a mélybe – magyarázta Gebre Rufael Asresseha, a templom papja, aki több mint 47 éve él a sziklákon és napi rendszerességgel megmássza azokat. – Ilyenkor megpróbálom ösztönözni és irányítani az embereket, hogy mikor, hova lépjenek, melyik kiszögellést ragadják meg és hol tudnak biztonságosan megkapaszkodni.

Hozzátette: a falu lakói a „szent cél” érdekében bátorságot merítenek és felmásznak a templomhoz. Ha rávették magukat, hogy nekivágjanak a nyaktörő vállalkozásnak, a tapasztalatok szerint útközben már biztosan nem fognak visszafordulni.