Napi ÉrdekességekTényekTudomány

Valóban immunisak a cápák a rákra?

A kérdést gyorsan le lehet zárni egy nemmel. Egyetlen állat sem immunis a rákra, ez sajnos fake news. Történet vége, csapó, vágás!

Várjunk! Ne siessünk, nem ennyire egyszerű a sztori.

A nagy testű állatok mint például az elefánt, a rinocérosz és a bálna immunrendszere képes felvenni a rákkal a küzdelmet, és egyáltalán nincsenek reménytelen helyzetben. A tudósok megfigyeltek olyan esetet, amikor egy bálna tumorján egy másik mikro tumor nőtt, hogy az szép lassan felfalja az eredeti tumort és meggyógyítsa az állatot.

És hogy mi erre a magyarázat?

Attól, hogy egy állat nagyobb még nem lesznek nagyobb sejtjei, csak több. Minél több sejt van, annál több esély van a rákra.

Vegyük például az embert, ahogyan folyamatosan reprodukálja sejtjeit egy-egy rákos lesz, amit a testünk érzékel, majd elpusztít, vagy legalább is elkülöníti. A gond akkor van, amikor egy rákos sejt túléli.

A kék bálnának háromezerszer több sejtje van, mint egy embernek, tehát háromezerszer több esélye van arra, hogy rákos legyen. Ennek következményeként az immunrendszerének sokkal jobbnak kell lennie, hogy időben megtalálja azokat a rossz sejteket, és legyőzze.

A bálnák, elefántok, vagy épp a rinocéroszok is lehetnek rákosak, de az immunrendszerük képes legyőzni azt, ezért sokkal kisebb az esélyük rá, mint a kis testű rövid ideig élő állatoknak. Ott van például az egér: tegyük fel egy egyed rákos lesz, semmi probléma, hisz olyan gyorsan szaporodnak, hogy a természetnek nem éri meg küzdenie, az egyed számot és szaporodást úgyse befolyásolja.

forrás