Napi ÉrdekességekTények

5 érdekes tény a mindennapi dolgainkról – napi érdekes tények

Ha valaha is kételkedtél a „Mindennek története van” közhelyben, akkor a közeledben lévő dolgokra szeretnénk irányítani a figyelmed. 
Így van: Mindazok az egyszerű, mindennapi tárgyak, amelyekre nem is gondolnál, de amelyek benépesítik az életedet érdekes tényekkel rendelkeznek.

A mindennap használt eszközök, a ház körül fekvő dolgok, sőt a naponta viselt ruhák is mind váratlan történetekkel telik, furcsa háttérsztorikkal vagy furcsa tényekkel kapcsolatosak, amelyekről valószínűleg fogalmatok sem volt. Itt némelyikről most lerántjuk a leplet. Soha többé nem fogod ugyanúgy nézni a körülötted lévő világot!

1 | A magassarkú cipő eredetileg férfi cipő volt

Valamikor a 10. században néhány vállalkozó lélek akik a lovas kultúra hívei voltak rájöttek arra, hogy a lábuk stabilabban marad a kengyelben, ha a cipőnek egy kicsit emelt a sarka. Az újítás gyorsan elterjedt, és hamarosan egész sereg – férfi – szállt harcba magassarkúakat viselve.

A 17. században, ezek a cipők divat trendek lettek Európában, mivel a ló birtoklása magas státuszú szimbólum volt, a magas sarkú cipő viselése azt jelentette, hogy megvan a Mercedes-Benz középkori megfelelője. Mind a férfiak, mind a nők viselték, amíg végül a férfiaknál ki nem esett a divatból.

2 | Több embernek van mobiltelefonja, mint WC-je

Az ENSZ 2015-ös jelentése szerint a világ 7 milliárd emberéből 2,5 milliárdnak nincs hozzáférése WC-hez, különösen Dél-Ázsia és Afrika szubszaharai területein. Mivel egy másik jelentés szerint a mobiltelefon-használók száma 6 milliárdra tehető, ez azt jelenti, hogy több mint kétszer annyi ember rendelkezik telefonnal, mint a megfelelő vízvezetékkel. Ez nem azt jelenti, hogy túl sok a mobiltelefon, hanem azt, hogy még mindig hosszú utat kell megtennünk, hogy mindenki számára megfelelő higiénés szolgáltatást nyújtsunk. 

3 | A viselhető szemüveg 1284 óta van

Képzeld el, hogy valahányszor el kell olvasnod valamit, akkor egy tükör méretű üvegdarabot kell az arcodhoz emelni. Ez volt a legjobb megoldás arra, hogy az emberiség megoldja a látás problémákat, mielőtt a 13. századi Olaszországban, néhány vállalkozó szellemű ember csökkentette az üveg és nehéz keret méretét, hogy végre el tudja viselni az orr. 
Nem sokkal később a spanyol szemüveggyártók ötlettel álltak elő, szalagokat rögzítettek a kerethez, hogy az a szemüveg viselőjének arcán maradhasson. Végül az 1700-as években ezeket a szalagokat kicserélték a mai szemüveg „karjaival”, lehetővé téve számukra, hogy kényelmesen pihenhessenek az orron és a füleken.

4 | A szobanövények egészségesebben tartanak

Mint kiderült, a zöld növényzet növekedését a házban nemcsak kellemes nézegetni, de testi és lelki egészségünknek is jót tesz. Tanulmányok kimutatták, hogy a növényekkel ellátott beltéri helyiségekben akár 60 százalékkal kevesebb a levegőben terjedő penész és baktérium.

Az angol borostyán, békaliliom, bostoni páfrány, valamint a nád és törpe datolyapálma különösen jó a levegő tisztításában és a páratartalom szabályozásában. Sőt, egy svéd kutató azt találta, hogy a szobanövények általában szemlélődőbbé és önreflexívebbé teszik az embereket, mivel gyakran emlékeztetik az embereket a szeretteikre (ha ajándékba kapták a növényt) és a természet szépségére. 

5 | A sót fizetőeszközként használták

A só létfontosságú az emberi történelem és a tartósítás szempontjából, mivel – többek között – lehetővé tette az emberek számára az élelmiszerek megőrzését és a hosszú utakra való szállítását. A só annyira fontossá vált, hogy az ókori rómaiak pénzként használták, katonáikat sóadaggal fizették ki. 

És ezek után biztosan tudni fogod, hogy ebben a kvízben mi a helyes válasz arra, hogy a rómaiak sóval hintették-e be Kárthagót. Valójában a sóval fizetésből ered az angol „fizetés-salary” szó is, valamint az angol „saláta-salad” szó, amelyet nem a leveles zöldekről, hanem azoktól a rómaiaktól vettek át, akik szerették a zöldségeiket sóval megszórni az íz javítása érdekében.