Napi ÉrdekességekTényekTörténelem

Belepisilt Lőrinc a dinnyébe! – Napi érdekes tények

De mégis ki volt Szent Lőrinc, akit augusztus 10-én ünneplünk?

Szent Lőrinc a katolikus egyház leginkább tisztelt védőszentje, annak ellenére, hogy életéről rendkívül keveset tudunk. A fentmaradt források többnyire legendák, amelyeknek valóságalapja vitatott.

Készítette: DonPaolo

A kereszténység gyorsan terjedt I.sz 64-től a római birodalomban is, a hatóságok azonban nem nézték jó szemmel a római államvallást elutasító keresztényeket, babonás különcöknek tartották őket, ezért Néró halálbüntetést szabott ki rájuk és megkezdődött egy közel 250 évig tartó keresztényüldözés, melynek Nagy Constantin római császár vetett véget a 313-ban.

Lőric is az üldöztetések alatt szenvedte el a mártírhalált, a legenda szerint, amikor egy római prefektus elevenen rácson megégettette Szent Lőrinc vidáman kijelentette: „Jó vagyok ezen az oldalon. Fordítson át! ” Emiatt lett ő a szakácsok és a humoristák pártfogója, védőszentje.

Ünnepét a magyar földművesek körében határnapnak tartják: a szólás szerint: „belepisilt Lőrinc a dinnyébe”, azaz a Lőrinc-nap után szedett dinnye már ízetlen és a húsa levet enged, „megvizesedik”. Az angol néphagyományban az augusztusi meteorhullást „Szent Lőrinc könnyeinek” hívják.