Napi ÉrdekességekTényekTudomány

A kentucky-i kék emberek legendája – Napi érdekes tények

Az emberek mindenféle színben és színárnyalatban léteznek, de általában vörösek, barnák, sárgák, rózsaszínek, feketék és fehérek vagyunk. Amikor kék emberekre gondolunk Kentuckyból, az első dolog, ami eszünkbe juthat a Kentucky Egyetem WildCats csapata, mivel köztudottan kékbe öltöznek és kékre festik arcukat a csapatszellem jegyében. Mások a Törpökre gondolhatnak, esetleg X-manekre…
De ebben az estben ez nem így van, különösen a Kentucky-i Troublesome és Ball Creek környékén.


Hallottad a Kentuckyi kék emberek legendáját?

Az egész 1820-ban kezdődött. Martin Fugate francia származású árva a Kentucky állam beli Hazardban telepedett le és épített magának házat. A terület sokkal vidékibb volt, mint manapság és csak kevés család telepedett le azon a területen. Martin időközben feleségül vett egy helyi lakost, Elizabeth Smith-t.

Elizabeth egy recesszív gén hordozója volt.

Methemoglobinemiának hívták. Ez a met-H gén gyakori volt a családjában. A Fugaték és a Smithek más családok hiánya miatt csak környékbeliekkel házasodtak, ezért Fugate utódai közül sokan találkoztak a H-génnel. Ez az allelomorf formáját okozhatja, más néven szokatlan vagy abnormális tulajdonságokat, például a bőr elszíneződését.

A Fugate házaspár utódai – festmény

A család Kentucky kék népévé vált, a hegyekben éltek de az elszigetelődés miatt folytatódott a kereszteződés a közelben lévő többi családdal. Ez fokozta a gén terjedését, amely megjelent a Fugate házaspár utódainál és utódaik utódainál.

Amit sokáig senki sem tudott

Ezek a kék családok ott maradtak a Troublesome Creek and Ball Creek környékén. A kék emberek a külvilág elől rejtve voltak, mígnem két testvér az éjszaka közepén el nem ment egy helyi hematológushoz. Az orvost elbűvölték, mivel a gyerekek „viszonylag” egészségesek voltak, kivéve a bőrük tónusát és a gén átadása miatti néhány egyéb tünetet. A Fugate családdal kapcsolatos kutatása 1964 körül jelent meg a „Belgyógyászati ​​Archívumban”.


Idővel a kereszteződések úgy csökkentek, ahogy Hazard városa nőtt és a közlekedés egyszerűbbé vált, nőttek a házassági kilátások. Az utolsó „ismert” kék Fugate leszármazott 1975-ben született. A beszámolások szerint mélykék bőre ifjú korára kivilágosodott, majd az idő folyamán ismét egyre sötétebbé vált.
Néhány Fugate leszármazott továbbra is hordozhatja a methemoglobinemia gént. Lehet, hogy még most is vannak kék emberek a Troublesome és a Ball Creek területén, ha igen, akkor biztosan titokban tartják.

Akár hiszed, akár nem, a kentuckyi kék emberek legendája lenyűgöző. A család az évtizedek során sok kíváncsiskodásra adott okot, és számos különböző televíziós műsorban szerepelt, például a Travel Channelen és az ABC-n. A valójában a kék emberek Kentuckyban normális emberek, akik történetesen egyedi színűek.