Napi ÉrdekességekTényekTörténelem

Tudtad, hogy Nagy Sándort véletlenül élve temették el? – Napi érdekes tények

A tudósok és történészek úgy gondolják, hogy Nagy Sándor Guillain-Barré-szindrómának nevezett neurológiai rendellenességben szenvedett. Úgy vélik, hogy amikor meghalt, valójában csak megbénult de mentálisan tudatánál volt!

A Guillain-Barré szindróma egy ritkán előforduló autóimmun betegség, amely a perifériás,- elsősorban motoros – idegek gyulladásával jár.

Amikor Nagy Sándor ie. 323-ban meghalt Babilonban, a történeti beszámolók szerint a ravatalozás és a búcsúztatás teljes hat napja alatt a teste nem kezdett el bomlani.

Az ókori görögök számára akkoriban ez megerősítette azt, amit a fiatal macedón királyról gondoltak, és amit Sándor is hitt magáról – hogy nem hétköznapi ember.

Sándor csak 32 éves volt, és máris meghódított egy birodalmat, amely a Balkántól a mai Pakisztánig terjedt.

Újabb invázió küszöbén állt, amikor súlyosan megbetegedett és 12 napnyi szenvedés után meghalt.

Azóta a történészek megvitatták halálának okát, és számtalan ötlettel álltak elő a maláriától, a tífusztól kezdve az alkoholmérgezésig, illetve egyik versenytársa általi meggyilkolásáig.

De egy új tanulmány azóta megerősítette, hogy Alexander valószínűleg neurológiai rendellenességben, Guillain-Barré-szindrómában (GBS) szenvedhetett, amely a halálát okozta.

Catherine Hall, az új-zélandi Otago Egyetem és a Dunedin Orvostudományi Egyetem vezető oktatója azt írta, hogy a Nagy Sándor halálával kapcsolatos elmélet a kínzó lázra, a hasi fájdalomra összpontosított és a halála előtti napokban elszenvedett rendkívüli fájdalmakra.

A GBS egy ritka, de súlyos immunrendellenesség, amelyben az immunrendszer megtámadja az idegrendszer egészséges sejtjeit.

A tünetek ezen kombinációja jobban megmagyarázza Sándor halálát mint a róla szóló más elméletek.

III. Sándor valószínűleg egy olyan GBS-ben szenvedett, amely teljes bénulást váltott ki, anélkül, hogy tudatzavart vagy eszméletvesztést okozott volna.