GasztroNapi ÉrdekességekTények

De miért viselnek a szakácsok tornyos kalapot?

Ha láttál már szakácsnak öltözött gyereket egy farsangon, akkor a kalap volt a védjegy. És ha valaha bekukkantottál egy étterem konyhájába (vagy ha az étterem elég nyitott volt ahhoz, hogy láttassa a konyhát), akkor tudod, hogy annak a gyereknek jól sikerült a szakácsjelmez! Fehér, keményített, redőzött és tornyos – a szakács kalapja félelmetes lehet, de mi is történik itt? Miért viselnek szakácsok magas kalapot?

A legkézenfekvőbb ok

Azért van, hogy ne kerüljön hajszál az ételeinkbe, nincs tippelgetés, nincs találgatás! A történet úgy indult, hogy VII. Henrik egy hajszálat talált a levesében. Lefejeztette a szakácsot!

Manapság már egyértelmű, ezt kicsit túlreagálta. Csak akkoriban még nem voltak dühkezelési gyakorlatok.

Nos, értelem szerűen arra kérték a következő szakácsot, hogy mindig viseljen kalapot, hogy az ételbe soha, de soha ne legyen haj.

De miért nem normál méretű a sapka?

Mint minden más intézmény, a főzés világa is hierarchiával rendelkezik. Ha bemennél egy csúcskategóriás étterem konyhájába, talál egy-két-három szakácsot, de aki a legmagasabb kalapot viseli az a főszakács, őt nézd!

A legmagasabb rangú séf a legmagasabb sapkát viseli, és az összes étel elkészítését ő irányítja. Mégis honnan ered ez a kalapmagasság hirerarchia? Nos, az 1800-as években egy híres francia séf, Marie-Antonie úgy döntött, hogy bevezeti a kalapmagasság fogalmát. A viselet a szakács egyenruhájának része, az osztályt és a pozícióját jelezi. És itt van egy érdekes tény. A szakácsok valaha viselt legmagasabb szakácssapkája 54 hüvelyk! Ez 1,37 méter. A tehetséges séf, aki ezt a kalapot viselte, Rob L., és ő birtokolja a Guinness-világrekordot is ugyanezért. Kíváncsi vagy, hogy ő-e a főszakácsok főnökeinek a főnöke?

De mi van a sok-sok redővel a sapkán?

Bármilyen furcsa is lehet számunkra, eredetileg a szakács sapkáján lévő redők száma azt jelzte, hogy a tojást hány féle képpen tudják elkészíteni. Volt egy szakács aki rengeteg elkészítési módot ismert, sőt, tudott vagy 100-at! Tehát 100 redőt kapott a kalapjára! Napjainkban azonban a redők száma elvontabb és a szakács tapasztalatait jelzi, nem pedig a tojások elkészítési módjának számát!

És miért fehérek ezek a kalapok?

A legegyszerűbb okból. A fehér szín a legtisztább az összes szín közül amelyet ismerünk, és foltokat vagy szennyeződések meglátszódnak rajta gyorsan. Tehát annak bizonyítékaként, hogy éttermeik tiszták és higiénikusak, a szakácsok fehérbe öltöznek. Persze manapság egyre divatosabbak a sötét árnyalatok, de egy valamit magára is adó étteremben elegáns fehér szakácsokat találunk, kalapban.

Nagyon egyszerű, igaz? Oszd meg barátaiddal, akik biztosan szeretnék tudni, miért viselnek a séfek magas sapkát!