Napi ÉrdekességekTényekTudomány

A békák alig 100 éve még népszerű terhességi tesztek voltak

A terhességi tesztek régebben nem voltak ilyen gyorsak. Nem lehetett lepisilni egy botot, és pár perc alatt számítani az eredményre, annak idején be kellett fecskendezni a vizeletet egy békába, hogy megtudjuk, várandósak vagyunk-e?

Igen, jól olvastad! Annak ellenére, hogy az orvostudomány már akkor is fejlett volt, a terhességi teszt kevesebb mint egy évszázaddal ezelőtt még így működött. A hírhedt kétéltű háziállatokat, az afrikai karmosbékákat, akiket manapság sokan kedvtelésből tartanak, Afrikából exportálták a nők terhességének megállapítására. A béka terhességi teszt Xenopus teszt néven volt ismert!
Zavaros? Hadd magyarázzam el.

Hogyan történt?

Készítette: Ben Rschr – Berliner Tiergarten

Nőstény afrikai karmosbékákat sok országba importáltak speciális békalaboratóriumokba, ahova a terhes nők a vizeletmintáikat küldték. A folyadékot ezután a béka bőre alá injektálják. Békén hagyták a kis unkát másnapig, majd az orvosok leellenőrizték, hogy lerakta-e a petéit. Ha igen, ez azt jelentette, hogy a nő terhes! Furcsa, nem? De működött.

Mit használhattak terhességi tesztként mielőtt a békatrükk napvilágra került?

Nyuszikat és egereket. Ugyanaz az eljárás. Ezeknek az állatoknak a hátránya azonban az volt, hogy a felboncolásuk után lehetett csak ellenőrizni a petefészkek változását. A szörnyű kegyetlenség abbamaradt, amikor az orvosok végre rájöttek, hogy a békát életben lehet tartani, boldog lehet egy akváriumban, és újra felhasználható.

Mikor volt elterjedt a Xenopus teszt?

Wikimedia Commons

A béka terhességi teszt az 1930-as és az 1960-as évek között volt nagyon elterjedt. Több ezer és ezer békát exportáltak Afrikából. Ez megállt, amikor feltalálták a sterilebb, kényelmesebb és kegyetlenkedés nélküli teszteket.

Most már tudod, miért ilyen népszerűek az afrikai karmosbékák. Amely példányok Európában elszaporodtak, azok leszármazottai, akik észlelték a terhességet!