Általános KvízekKvízTesztTörténelemTudáspróba

Kvíz: Te mennyire lennél jó úttörő?

kép forrása: Fortepan
Hirdetés

Én még voltam úttörő, bár csak rövid ideig és szerintem köztetek is sokan akadnak, akik még ennek a korszaknak a levegőjét szívtátok. A mozgalom Magyarországon 1945-ben alakult meg, amely elvileg a gyerekek önkéntes tömegszervezeti tömörülése volt, ámbár én úgy emlékszem nem volt lehetőség nem belépni.

Az általános iskolások többsége tagja volt a szervezetnek, de a sport és művelődési programoknak is ez volt a nevelési bázisa. Rendszeresen szerveztek például gyermekszínjátszó fesztiválokat, kirándulásokat, táborokat, sportversenyeket és úttörő próbákat.
A cél az volt, hogy a gyerekeket a haza és a párt szeretetére, hűségre nevelje. A kisdobosoknak és az úttörőknek is pontjaik voltak, amit értéklistaként kezeltek. Egyes pontok változtak követve a szocialista mozgalom értékrendjét, míg mások ugyan azok maradtak.

Kik voltak a mozgalom tagjai?

  • kisdobosok, akik az általános iskola 2-4. osztályos tanulói voltak (amúgy 1957-ig pajtásoknak hívták őket)
  • úttörők, akik az általános iskolák 5-8. osztályos tanulói voltak
  • az ifivezető, aki vezetői feladatot vállalt és már elvégezte az általános iskolát. Általában képzett fiatalokat választottak ki erre a posztra.
  • úttörővezető, ők már pedagógus végzettséggel rendelkeztek és képzett felnőttek voltak. Számukra munkaköri kötelesség volt az úttörővezetői poszt.

Akár milyen rendszerre is igyekezett “betanítani” az úttörőmozgalom, nekem szinte csak jó emlékeim vannak róla, hisz rengeteg programot és közösségi élményt nyújtott. Manapság az iskola után a gyerekek többsége otthon van, vagy a szülők viszik őket edzésekre, különféle oktatásokra, képzésekre. 30 évvel ezelőtt ezt még az iskola és az úttörőség nyújtotta, tanulás után közös programok voltak, ott maradtunk sportolni, gyakorolni, megbeszélni a következő versenyre a taktikát, kitalálni a csapatzászlót, kihívni a többi őrsöt egy számháborúra, gyakorolni az indulót.

A rendszerváltás után még egy rövid ideig nagy létszámmal tudott működni a mozgalom de sajnos mára a csapatvezetők nyugdíjba vonulásával a csapatok száma és a taglétszám is jelentősen csökkent.

Remélem sikerült kedvet csinálnom a kvízhez, és most lássuk, Te mennyire emlékszel ebből a korszakból? Jó úttörő voltál?

[onionbuzz quizid=593][/onionbuzz]