Általános KvízekKvízTudáspróba

Kvíz: Különös adók a történelem során… vajon léteztek, vagy csak mi találtuk ki?

Capri23auto képe a Pixabay -en.
Hirdetés

Általános iskolában mindannyian megtanultuk mi a dézsma, de vajon tudod-e mi a depertida vagy a bajuszadó? Egyáltalán léteztek-e? A történelem során rengeteg különös és egyben teljesen idétlen adót voltak képesek bevezetni, de vajon kitalálod-e melyik volt igazi és melyiket találták ki szerkesztőségünk tagjai?

0%

A gazdagok számára a számos ablak (nagy ház) a vagyonukkal való kérkedésre adott lehetőséget, ezért vezették be az ablakadót. Minél gadagabb valaki, annál nagyobb a háza több ablakkal.

Helyes! Helytelen!

A jobbágyok adója a deperdita a katonaság fenntartására szolgált. Kötelezte a jobbágyokat, hogy a náluk beszállásolt katonaságnak élelmiszereket és egyéb természetbeni juttatásokat adjanak.

Helyes! Helytelen!

Szőnyegadó, szintén a a gazdagok megadóztatására. Azok tudtak maguknak drága szőnyeget venni, akik gazdagságukkal kérkedtek, minél több szőnyeg volt egy házban, annál több adót kellet fizetni.

Helyes! Helytelen!

Ámbár jó ötlet, ilyen adó nem létezett...

Hirdetés

A füstpénzt a jobbbágy földesurának fizetette a birtokért, vagyis tűzhelyért.

Helyes! Helytelen!

Nyestbőradó - a római korban és a középkorban szedett adófajta. A római uralom alatt Pannónia provinciában nyestbőrben kellett az adókat fizetni.

Helyes! Helytelen!

Bajusz adó - A nemesség körében egy időben rendkívül elterjedt volt a bajusz növesztése, ezért adót vetettek ki rá. A borbélyoknak volt kötelességük jelenteni a hosszú bajuszokat.

Helyes! Helytelen!

Nagyon sok hülye adó volt a történelmünk során de a bajusz adó sosem létezett, ellenben a szakáll adó igen.

Hirdetés

Gyermektized - amelyet a törökök alkalmaztak az általuk meghódított keresztény területeken. A török adószedők előre meghirdették a devsirme-szedés időpontját, és az adót fiúgyermekekben kellett „leróni”.

Helyes! Helytelen!

Bátorság adó - Ha a földesúr egyedül vonult hadba, a király engedélye nélkül, büntetésképp bátroságadót vetettek ki rá, mely katonái felének átszolgáltatását jelentette a királynak, illetve gabonatermésének tizedét.

Helyes! Helytelen!

Bátorság adó nem létezett, ellenben gyávaság adó igen. Azaz, ha egy földesúr nem akart hadba vonulni, pénzzel válthatta ki magát.

Szellentés adót akkor vetettek ki a történelem során, amikor a közösségi helységek, fürdőházak üzemeltetői megelgelték a kellemetlen szagokat. A higénia miatt több ablakot, szellőztetést kellett bevezetniük, ezért megadóztatták a fürdőházak használóit.

Helyes! Helytelen!

Önállóan nem tudtam volna kitalálni ekkora marhaságot de tény, hogy ebben a formában sosem létezett ez az adó, ellenben a szellentés adó létezik és újkeletű adófajta, a tehénszellentést adóztatják meg egyes országokban.

Vizelet adó - A római korban a vizelet nagy kincs volt az ammónia tartalma miatt. Ezért a nyilvános vécékben gyűjtött és kereskedés tárgyát képező vizeletet megadóztatták. Ebből a korból ered a „a pénznek nincs szaga” - „Pecunia non olet” szállóige.

Helyes! Helytelen!

Kvíz: Különös adók a történelem során.
Ez nem sikerült!

Nem rossz...

Nagyszerű!

Share your Results:

Ha érdekelnek további kvízek itt megtalálod őket, illetve csatlakozhatsz Facebook csoportunkhoz is.

Mielőtt belépsz ne felejtsd el megosztani barátaiddal az eredményedet.

Van saját kvíz ötleted? Akkor küldd el nekünk!