Általános KvízekKépfeladványKvízTörténelem

Kvíz: Léteznek avagy hamisítványok? Legendás tárgyak, ereklyék és jelképek.

Hirdetés
0%

A Szent Grál

Helyes! Helytelen!

A Szent Grálra még semmilyen bizonyítékot nem találtak de a legenda szerint Jézus ebből a kehelyből ivott az utolsó vacsorán, és keresztrefeszítése után Arimathiai József ebbe fogta fel a sebeiből kifolyó vért. Arimathiai Józsefet a feltámadás után megvádolták a holttest eltulajdonításával, börtönbe zárták, étlen-szomjan tartották, de ő mégis életben maradt, mert táplálékát a Szent Grál biztosította, amelynek őrzője volt.

Veronika kendője, amellyel letörölte Jézus verejtékező arcát

Helyes! Helytelen!

A hagyomány szerint Veronikának hívták azt a jeruzsálemi jámbor nőt, aki a Golgotára vezető úton kendőjével Jézus vérző-verítékezö arcát letörölte. Csodálatosképpen Krisztus arcképe rajtamaradt a vásznon. Veronika reklyével több város is dicsekszik de bizonyítani még semmit sem sikerült.

Lehel kürtje

Helyes! Helytelen!

A monda szerint Lehel vezér a Lech-mezőn vívott csatában fogságba esett, majd miután Konrád császár színe elé vezették, kürtjével azt úgy homlokon csapta, hogy azonnal meghalt. A jászberényi Jász Múzeumban őriznek egy elefántcsont kürtöt, melyet a hagyomány Lehel kürtjének tart de nem bizonyított, előtte egy ökörszarv-tülköt tartottak annak. A legenda valóságtartalmát azzal cáfolták, hogy a körtöt bárki meg tudja szólaltani, bizonyíték arra nincs, hogy valóban Lehelé lehetett.

Hirdetés

Kristálykoponya

Helyes! Helytelen!

Összesen 4 kristálykoponya létezik, ebből 3-ról bebizonyították, hogy a 19. században készült. A negyedik darab a legkülönlegesebb, amelyet egy ősi maja város, Lubaantun feltárásakor találtak. Anatómiailag szinte tökéletes. Az egész koponya egyetlen nagy kvarckristályból készült. Frank Dorland vezető restaurátor elmondása szerint a mikroszkópos vizsgálatok a felületén a legcsekélyebb mértékű karcolást sem tudták kimutatni.

Torinói lepel

Helyes! Helytelen!

A torinói lepel nevű keresztény ereklyét sokan katolikus ereklyének tartják, azonban soha nem volt a római katolikus egyház tulajdonában, csak éppen katolikus templomokban őrizték az évszázadok alatt. Az újabb korokban alapos és részletes tudományos vizsgálatoknak vetettek alá de a mai napig viták folynak az eredetiségéről. A hagyomány szerint Jézus testének képmása van egy négy méter hosszú lenvásznon kirajzolódva,

Pandóra szelencéje

Helyes! Helytelen!

Egy nap Pandóra kíváncsiságból kinyitotta a szelencét, amiből az emberiségre szabadult az összes csapás (betegség, bánat, szegénység, bűn stb.) Pandóra megijedt és gyorsan lecsapta a szelence fedelét, amiben egyedül a remény maradt benn. A világra szenvedéssel teli időszak köszöntött, míg Pandóra, vagy valaki újra ki nem nyitja a dobozt, hogy a remény is kiszabaduljon.

Kvíz: Léteznek avagy hamisítványok? Legendás tárgyak, ereklyék és jelképek.
Semmi baj, ez inkább egy érdekesség volt mint kvíz 🙂

Ugye milyen érdekes? Remlem azért tudtunk valami újat mondani. 🙂

Share your Results:

Ha érdekelnek további kvízek itt megtalálod őket, illetve csatlakozhatsz Facebook csoportunkhoz is.

Mielőtt belépsz ne felejtsd el megosztani barátaiddal az eredményedet.

Van saját kvíz ötleted? Akkor küldd el nekünk!