BundesligaFociLa LigaPremier LeagueSerie AVélemény

Kik az idei év legnagyobb meglepetései?

2016, Leicester. Mindenki erre gondol, amikor azt mondom, a csapat, ami nagy meglepetést okozott. Úgy verte az odds-okat, mint Mohamed Ali az ellenfeleit, megkeserítette a nagyok életét, mintha valami Tom és Jerry részt néznénk. Megszokott jelenség ez, minden évben van csapat, akik pozitív meglepetést okoznak, és a rájuk felkészülő csapatok edzői csak annyit mondanak a játékosoknak: „Ne bízzuk el magunkat, ezekkel a srácokkal vigyázni kell!” 

Na de kik azok, akik a 2020/2021-es idényben döntik a papírformát?  

LaLigaReal Sociedad 

A san sebastien-i csapat ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta, erre utal az idei Európa Liga részvételük is. A spanyol kupában döntősök, a bajnokságot vezetik, szóval a motiváció fix. A jó öreg második szezon szindróma (az idei legjobb példa a Sheffield United, tavaly majdnem Európa Liga, idén szenvedés) most nincs jelen, a Sociedad kvázi összeállt.  

Ami még a kis csapat malmára hajtja a vizet, az a nagy csapatok ügyetlenkedése. Az Atletico 0-0-kat játszik, nem élesek, a Real egyszer zseniális, egyszer nem, a Barca ugyan jól játszik, de az eredmények valahogy mégsem ezt mutatják. Ergo itt egy nagy esély a Sociedad-nak, hogy „leicesterezzenek” egyet, és ellopják a trónt a nagyok elől. Szezon eleje van, hadd álmodjunk!  

Ligue 1Lillle  

Szerintem nem árulok zsákbamacskát, ha azt mondom, az idei szezont is a PSG fogja behúzni. Egy ilyen bajnokságban, mint a francia, nehéz a párizsiakon kívül jobb csapatot találni, és mivel elég magasra tették a lécet, úgy értékelhetőt sem.  

Neymar-ék szezon kezdeti botladozásai azonban utat nyitottak a Lille-nek, akik bár nem vezetik a tabellát, veretlenek a Ligue-1-ben. A két évvel ezelőtti Lille volt az (a most Arsenal-nál játszó Pepével), akik megszorongatták a PSG-t, tavaly azonban csak a negyedik hely jött össze.  

Ami tavaly elmaradt, és tavalyelőtt sikerült, az idén könnyen megkeserítheti a párizsiak dolgát, de hatalmas meglepetés lenne, ha a sztárparádé előtt egy Lille végezne.  

Serie A: AC Milan 

Zlatan jött, látott, de még nem megy el. Hülye is lenne elmenni ebből a Milan-ból, amikor ilyen jól muzsikál a csapat. Veretlenség, Európa Liga, van itt minden, és könnyen lehet, a vörös feketék visszatértek a futball nagyszínpadára. A Pirlo vezette Juventus, vagy éppen a Conte féle Inter már a nyomukban van, de a futóverseny őszi szakaszát toronymagasan a Milan nyeri.  

Beszélhetünk Zlatan féle reformációról? Őszintén szólva nem, nem igazán. Lőtt gólok tekintetében teljesen áltagosan teljesít a csapat, csak úgy, mint bármilyen más statisztikában. A kapott gólok száma viszont már egy beszédesebb téma a Stefano Pioli gárdájában. Mindössze 4 kapott gól (abból 3 a Roma elleni meccsből született), és Donnarumma rendelkezik az egyik legjobb védési mutatóval. Egyszóval: a Milan megtanult védekezni. 

Hogy ez milyen hatással lesz a többi nagy csapatra, kérdéses, viszont lehet, hogy hosszú idő után újra egy izgalmas szezonzárást láthatunk majd. Reménykedjünk.  

Bundesliga: RB Leipzig 

Mi magyarok nagyon szeretünk a hazai játékosainkkal büszkélkedni, főleg, ha a játékosnak komoly szerepe van a csapatban. A Lipcsében nem is egy, rögtön kettő hazai gyöngyszemet figyelhetünk meg, akik gárdájukkal jelenleg veretlenül vezetik a Bundesliga idei kiírását. (A cikk a Mö mönchengladbach elleni vereség előtt íródott!) 

Mondjuk Hans Flick emberevő gépezetét megállítani nagyon nehéz. Tényleg az. De ha valamikor, akkor most lehetne igazán elhúzni a bajorok mellett a táblázatban, tekintve a kezdeti bizonytalanságukat (4-1-es vereség a Hoffenheim ellen). A kezdeti optimizmust – Leipzig részről – azonban könnyen letörheti az a statiszika, ami a Bayern lőtt góljaira vonatkozik, miszerint 5 meccsen 22 gólt vágott a Lewandowski féle támadógépezet.  

Na de itt a Lipcséről van szó, akikről Werner távozásakor azt hihettük, itt a vég, a fiatal csapat most elindul a lejtőn. Nem indult el, sőt! Veretlenül állnak az első helyen, mindössze 3 kapott góllal (Gulácsira/Orbánra kacsintunk), de a góllövéssel sincsenek komolyabb gondjai Nagelsmann-nak.  

Szóval itt alapvetően nem az a meglepetés, hogy a Lipcse jól játszik, és vezeti a Bundesligát, inkább az, hogy Werner nélkül is köszönik szépen, megvannak. Aztán meglátjuk mit hoz a tél.  

Premier League: EvertonAston Villa, Leeds United 

Van miből választani.  

Az amúgy is szokatlan idény (Covid „barátunkat” bizonyára nem kell bemutatni) most egy olyan epikus csavart is hozott, amiben a nagy csapatok brutálisan alulteljesítenek, a kicsik nagy örömére.  

Az Evertonon mondjuk eddig is látszódott a nagy építkezés, James Rodriguez mondható az egyik legnagyobb fogásnak, úgy unblock a PL-ben. Jól is kezdtek a liverpooli kékek, a Southampton elleni meccsig veretlenek is maradtak, legyőzve a Spurs-t, és ikszelve a Pool-lal. Lehet, hogy  összeállt Ancelotti gépezete? 

Akire még számíthattunk, az Marco Bielsa újjáépült Leeds-e. 2004 óta nem sok szép dolgot rakhat ki az ablakba a Leeds, ami viszont tavaly történt a csapattal, ijesztőnek tűnhet az első osztály csapatai számára. Durván jól játszott ez a kis csapat a „csempóban”, és ezt magával is hozta a PL-be. Iksz a City ellen, egy szoros meccs az Anfielden, és egy sima 3-0 a következő meglepetéscsapat, azaz az Aston Villa ellen.  

Hol volt ez az Aston Villa eddig? Bennem ez mindig felmerül, és nem is véletlenül: a birminghami csapatot csak az előbb említett Leeds tudta megállítani. A Liverpool megalázása után kezdődött minden, lényegében onnantól beszélhetünk meglepetésről. Ami a Leeds elleni meccsig a Villa legnagyobb fegyvere volt, az talán a védekezés, ami ironikus módon tavaly pont a legrosszabb erényük volt. Mindössze 5 kapott gól, tavaly ilyenkor kétszer ennyiszer kellett saját hálóba nyúlni a labdáért. Vajon meddig tart ki Grealish-ék csodaszere? Vagy már a 3-0-s vereséggel vége is lett? 

(A vasárnapi mérkőzések előtti állapotok ezek!) 

OTP Bank Liga: Budafok 

Szerintem még a vérbeli Budafok ultrák sem gondolták volna, hogy 7 meccs után a harmadik helyen fog állni a dél-budai kiscsapat. Pedig ez történt, Csizmadia Csabáék a harmadik helyre ugrottak a semmiből, legyőzve a Diósgyőrt, az MTK-t, és a Kisvárdát. Pedig hogy felrobbant az internet futball szerető népe, amikor az MLSZ tavasszal felfüggesztette az NB2-t! Kezdve az “ötszáz nézőjük sincs”-csel, folytatva az “egy év után kiesnek és sosem látjuk őket újra”-val, bezárva az “A keretük alig üti meg az NB2-t”-el.  

Nagyot fordult a világ -vagy a magyar futball, ahogy tetszik -, a Budafok pedig sebesen halad a cél felé, ami már nem is teljesen a bennmaradás, hanem inkább az egyre feljebb törekvés a tabellán.  

Vajon meddig tart ki a kis csapat lendülete? És az többieké? Vajon, ha erre a cikkre visszatekintünk májusban, milyen arckifejezéssel tesszük azt?