FociInterSerie A

Felidézve: Amikor 2010-ben Wesley Sneijder uralta a világot

Ismét egy új sorozatot indítunk, amelyben felidézzük a labdarúgás egy-egy ikonikus pillanatát, időszakát. Kezdésnek Wesley Sneijder tündöklését választottuk 2010-ből. Fontos láncszeme volt Mourinho legendás Inter-gépezetének, triplázott a kék-feketékkel. Majd ezek után a dél-afrikai világbajnokságon Robbennel párban szétszedtek majdnem minden védelmet, és Sneijder öt gólt lőtt, egy gólpasszt adott. Mégse nyerte meg az Aranylabdát – igaz, Messi, Xavi és Iniesta sem futott rossz szezont -, de Sneijder vitathatatlanul az egyik legjobb volt 2009-10-ben. Ennek apropóján sorra vettük élete szezonjának kulcsfontosságú mozzanatait.

Ez a cikk a focijava.hu oldalon jelent meg.

Irány Milánó!

Brutálisan fölkapott lett Wesley Sneijder a Real Madridnál, ami nagy hírnévvel, nagy fizetéssel, nagy problémákkal járt. Nem játszott rosszul a holland karmester, de a válása után alkoholista lett, s nem tudott mindig 100%-on pörögni. 2009 augusztusában költözött Milánóba az Interhez, bár először vonakodott a távozást illetően, szeretett volna megküzdeni a helyéért a blancók csapatában. Nem számítottak rá a továbbiakban a Bernabéuban, amit leginkább az árcéduláján láthatunk: mindössze 15 millióval (!) lett szegényebb az Internazionale kasszája, de gazdagodott egy remek korban lévő holland zsenivel, akit elég könnyelműen adott el a Királyi Gárda.

A jól ismert triplázás

Hátul volt egy Júlio César, egy Walter Samuel és egy megállíthatatlan Lúcio. A dél-amerikai vonalat tovább erősítette Zanetti, Maicon, illetve Cambiasso. Csatároknál csakúgy kellemes gondjai voltak a klubnak: Eto’o, Millito, Balotelli, Arnautovic, Pandev. Micsoda nevek! Hanem kellett valaki, aki össze tudja fogni a csapatot, és képviseli az átmenetet a kontráknál. Ekkor jött a képbe Sneijder. Mourinho buszparkírozós játékába immáron az egész Serie A belekóstolhatott, ugyanúgy, mint a holland tízes gyilkos szabadrúgásaiba. Lapos lövések, nagy csavarások, bombaerős löketek – ezeket egytől-egyig megtalálhattuk Sneijder tarsolyában, ha szabadokról volt szó. Egy olyan aduászt tudhatott fiai közt José, akinek cselei, megmozdulásai sorsfordítóak lehettek; egyszerűen nagyon ment neki Milánóban.

Mourinho serege bezsebelte a Serie A-t, valamint a Coppa Italiát. Ugyanakkor a főfogás még hátra volt az Inter-híveknek. Egy legendás BL-idény, egy legendás alakulattól. Ez idő tájt a Man. United és a Barca volt a király, amikor fölbukkant Wesley Sneijder a kék-feketékkel. 9 háló zörgetésben bizonyult főszereplőnek 11 összecsapáson, ezen adat elképesztő! Sneijder vezérletével – ő maga is gólt szerzett, pluszban asszisztot is adott – visszavágtak a Barcelonának, és búcsúztatták a katalánokat az elődöntőben. A döntőben szintén élt a lehetőséggel a holland agytröszt – naná, hogy élt vele – , ahol Millito klasszis teljesítményével és Wesley Sneijder irtó hasznos háttérmunkájával összejött a Treble.

Tündöklés a VB-n

Remekül jött Sneijdernek, hogy pont a világbajnokság előtt produkált egy ilyen zseniális évet. Bert van Marwijk és csapata a biztosra ment ezen a tornán, halálos támadófutball nélkül, de eredményesen menetelt a döntőig Hollandia. Ebbe vitt egy kis színt és stílust az Arjen Robben, Wesley Sneijder duó. Utóbbi gigantikus szerepet vállalt a menetelésben, ahol hozta szezonbeli formáját, sőt! Két csoportmeccsen Wesley kapta a meccs embere díjat; a kieséses szakaszban találatokban nézve is hozzá járult a sikerekhez, ezen szakaszát a tornának 4 góllal zárta. Sneijder-dupla jelentette a továbbjutást Brazília ellen, akárcsak a Japán elleni meccsen. Finoman szólva sem lehetett könnyű az Inter középpályását fogni. 5 góljával holtversenyben a viadal gólkirálya lett.

Egész éves fenomenális játéka joggal önthetett el boldogsággal minden focirajongót. Nem vitás, élete formájában triplázott az Interrel, s világbajnoki-ezüstérmet szerzett hazája válogatottjával. És mégse nyert Aranylabdát, ráadásképp még a top háromba se jutott be a 2010-es szavazáson! Pedig ekkor jobb volt mindenkinél…

További focis cikkekért látogass el a focijava.hu oldalra!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Reuters

Forrás: NSO és Goal

Foci Java

https://focijava.hu