BundesligaLa LigaPremier LeagueSerie A

These are the champions – újra itt a Bajnokok Ligája

Augusztus 7. A nap, amikor vége minden várakozásnak. Visszatér Európa legrangosabb kupasorozata! Ennek alkalmából pedig egy BL-kalauzzal készültünk, amelynek keretében minden versenyben lévő csapatról lesz szó, ám az esélylatolgatás, a mögöttünk lévő szezon és a megújult lebonyolítás sem marad ki – ahogyan az edzők és a játékosok sem. Egyszóval minden belekerül a levesbe, amit tudni kell és amit várunk a Bajnokok Ligája restartjával kapcsolatban.

Ez a cikk eredetileg a focijava.hu oldalon jelent meg.

Hogy bírja majd a PSG és Neymar?

Ugyanaz a lemez: A PSG ismételten csont nélkül zsebelte be a francia bajnokság trófeáját és hazája kupaviadalát is újból megnyerte. A kötelező ismét letudva, ám az olajpénzből vett sztárokkal és az ígéretes edzőkkel sem sikerült még túllépni a negyeddöntőn a BL-ben. Az elődöntősdit pedig tovább nehezíti, hogy konkrétan mostanság alig volt pályán a PSG, amire rátett még egy lapáttal Mbappé sérülése. Párizsban – hozzáteszem, joggal – minden szezonban várják a nagy áttörést, a mostani egyletnek minden korábbinál nagyobb esélye van a döntőbe jutni. Ám ott van még az Atalanta…

Az Atalanta legyen az új Ajax!

Amit a bergamóiaktól látunk majd, az foci lesz a javából, annyi szent. Giasperini imádni való bagázsa két találat híján százszor szomorította az ellenfeleik portásait a Serie A-t nézve. Követnék az Ajax tavalyi példáját, nem vitás, az olaszok is simán végezhetnek a legjobb négyben. Egy elképesztő fekete-kék tündérmese folytatása következik Iliciccsel (reméljük, vállalja a játékot), Gomezzel, de Roonnal, Gosensszel és Zapatával, avagy – ahogyan a DIGI Sport szakértői fogalmaztak a Juve-Atalanta meccs szünetében – Olaszország jelenlegi legjobb csapatával a főszerepben.

Simeone Pool-verő fiai

A Liverpool – Atlético Madrid Bajnokok Ligája-párharc mindkét felvonására a végletekig felszívták magukat a Matracosok, és fittyet hányva az akkori ingadozó formájukra egy őrületes meccs keretében búcsúztatták a címvédőt. Ez a győzelem pedig akkora lökésnek bizonyult, hogy egészen a La Liga újrakezdéséig kitartott: 11 meccsen négy iksz, a többin magabiztos siker. Simeónénak azonban a folytatásban sem lesz könnyű dolga, az RB Leipzig ellen is kellhet majd a tüzes csapatszellem.

A Gulácsi Orbán páros – BL magyarosan

Nagy taktikai csata lesz itt augusztusban, az biztos. A védelmeken különösen sok múlhat a Lipcse – Atletin.

Reméljük, a magyar válogatott Willi Orban visszakapja helyét a kezdő tizenegyben, bár helyettesítői (Upamecano, Konaté és Klostermann kevés gólt engedett be) sem végeztek trehány munkát. Tudni kell, Orban sokáig sérülésből lábadozott, ugyanakkor ha újra belelendül garantáltan ott lesz a Bajnokok Ligája folytatásában.

Yvon Mvogo, a Lipcse másodszámú portása többször panaszkodott a kevés játéklehetőség miatt. Valószínűleg fog is még, ugyanis Gulácsi csúcsformában van, példának okáért oda-vissza lenullázta a Spurst. A bajnokikon rendre neki köszönhették a Bikák a pontokat. Fehér Csaba óta (2007, PSV) nem szerepelt magyar futballista BL-negyeddöntőben, de páros már ettől függetlenül történelmet írt.

Zebra-csíkos BL-serleg?

Jobban mondva: megnyeri végre az európai szuperligát a Juventus és elnyeri méltó jutalmát, vagy valami megint elcsúszik? Hasonló a torinóiak helyzete a párizsiakéhoz. Sorozatban kilenc bajnoki trófea, idén ismét behúztak egyet, annak ellenére, hogy Sarri taktikája sokszor gyenge focit hozott. A nemzetközi hadszíntéren állandóan elbuknak a nagy lehetőség kapujában, de ki tudja mi lesz idén. Talán pont ebben az átlag alatti idényben jön össze a várva várt siker – a szezonbeli játéktól függetlenül megérdemelnék, főleg Buffon.

A Lyon előnyben, mégis hátrányban

Pórul járt a Ligue 1 lefújásával az Olympique Lyon alakulata, ugyanis egy ponttal lecsúsztak az EL-főtáblát érő helyezéstől. A hosszú kihagyás az ő esetükben jóval nagyobb hátrányt jelent, mint Neymaréknak. Hazai pályán legyűrték ugyan Ronaldót és társait, viszont továbbra is az olaszok a favoritok. Rudi Garcia menedzser Depay és Dembélé páratlan jobb lábában bízhat.

Flickkel újra 2013-ban lenne a Bayern

Ha nem Flick lenne a bajorok menedzsere, aligha adtunk volna ilyen címet a Bayern-résznek. Hans-Dieter Flick egy roppant meggyőző csapatot alakított ki novemberi kinevezése óta. A bajorok látványosan többet birtokolják a labdát, többet támadnak és sokkal inkább nevezhetőek ismét Németország legjobbjának, mint a Kovac-időkben. E mellé számos egyéni fejlődés (Müller, Lewndowski, Kimmich stb.) mutatja: ez a csúcsformában lévő gárda nagy erőfeszítések nélkül is megismételhetné azt a történelmi 2013-as triplát.

Az a fránya 0-3

A Chelsea joggal bosszankodhat a leállás előtt elszenvedett Bayern elleni Bajnokok Ligája-vereség miatt. Giroud a nyáron fantasztikus formát mutatott, Mount, James, illetve Pulisic is remek egyéni teljesítménynek örvendett – egy szűkösebb vereség esetén most bőven lenne esélyük. Az idei menetelésnek valószínűleg vége, de jövőre Wernerrel Ziyechhel, plusz Havertzcel (?) kiegészülve tarolhatnak!

Katalónia: Kérdőjelek, sorakozó!

Sokak szomorúságára rengeteg probléma van mostanság a Barcelona háza táján. Itt van mindjárt az edzőkérdés: Quiqé Sétien egy remek edző, de egy ekkora klubot teljesen más menedzselni, ez talán sok volt neki. Egy másik probléma, a keret korosodása. Egyre többen fékezhetetlenül közelednek karrierjük utolsó szakaszába, így szép lassan eljön az utánpótlás ideje. Amely valószínűleg nem a La Masiáról fog érkezni, ám több Bratihwaite-szintű játékos sem bizonyulna megfelelő pótlásnak. Mindezek ellenére a világ egyik legnagyobb klubjánál továbbra is a győzelem a cél, ami hatalmas lökést adhatna a gránatvöröskékeknek.

Gattuso és a Nápoly nagy esélye

Gennaro Gattuso edzői karrierjének eddigi legfontosabb próbája következik majd szombaton: a Barcelona elleni visszavágó. A Nápolyban játszott első meccsen megbénította ellenfelét a Gattuso-féle 4-5-1-es védekezés: egyszer (!) talált kaput a katalán gárda. A Juventus és az Inter legyőzése alkalmával is megmutatta szívósságát a Napoli; egy esetleges BL-csoda a Barca ellen valamelyest megmentené a kékek szezonját.

Zidane öt éven belül negyedszerre is megcsinálná

Zidane egykori lemondása minden focirajongót sokkolt, azonban hiába tért vissza 2019. márciusában, hogy kimentse a válságból a királyiakat, azóta sok minden megváltozott. Hasonlóan az ősi rivális Barcához, a Realnál sem sült el jól minden igazolás, mi több a fiatalítással egyaránt szembe kell nézni. Bár a La Liga-serleg bekerült a vitrinbe, és ne feledjük: Karim Benzema sorra termeli a gólokat, míg Kroos álompasszaiban és Sergio Ramosban töretlenül lehet bízni. Igaz, nem a 2020-as RM a legerősebb, viszont Zidane egy világklasszis mester, akinek vezérletével újra Európa trónjára ülhetnek Ramosék. Pláne akkor, ha nyáron összeraknak egy lendületes, fiatalos csapatot!

A City megint nekifut, de jövöre is – nincs kizárás

Amilyen váratlanul és hirtelen jött, úgy ment el – a Manchester City megmenekült, nem zárják ki a brigádot az európai kupaporondról. E mellé még enyhítették a klub pénzbüntetését. Ez örömteli hír volt Kelet-Manchesternek, hiszen fenekestül felfordult volna az égszínkékek élete. Így megint tehet egy kísérletet Guardiola a Bajnokok Ligája elhódítására – a legtöbb kritika ebben a témában éri a mestert. Való igaz, a katalán szakvezetővel sosem szerepeltek úgy Európában Agüeróék, mint ahogyan mondjuk tavaly Angliában. Eddig be kellett érniük a City-híveknek egy Szuperkupa-arannyal, ebből fakadóan minden eddiginél fontosabbá vált egy jó nemzetközi szereplés.

Portugál minitorna

Minden, amit tudni kell a Bajnokok Ligája új lebonyolításával kapcsolatban:

  • Elővigyázatosságból az UEFA úgy döntött, a negyeddöntőktől kezdve az összes csapat Portugáliában fog pályára lépni, azon belül is Lisszabonban, a maradék nyolcaddöntőknek viszont a vendéglátó ad otthont.
  • A negyeddöntőknek, illetve az elődöntőknek egy felvonása lesz
  • Minden alakulat regisztrálhat három új játékost a keretébe
  • Ahogyan azt a bajnokságokban megszokhattuk, az európai porondon ugyanúgy ötöt cserélhetnek a szakvezetők
  • Két helyszínen történik majd a lisszaboni nyolcasdöntő: a Sporting és a Benfica arénájában. Utóbbiban rendezték a 2014-es BL-finálét és a 2004-es EB-döntőt. Az idei Bajnokok Ligája-szezon szintén itt zárul

Dátumok:

  • aug. 7/8 – nyolcaddöntő visszavágók
  • aug. 12-15 – negyeddöntők
  • aug. 18/19 – elődöntők
  • aug 23. – DÖNTŐ

További focis cikkeket a focijava.hu oldalon találsz.

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: UEFA

Foci Java

https://focijava.hu