Manchester City

Az okok amiért a CAS felmentette a Cityt

A CAS július 13-én döntött a Manchester City európai kupasorozatokból való kitiltásáról. Mint ismert végül ezt eltörölték és 10 millió euró büntetést szabtak ki az angol csapatra. A hivatalos indoklásban nem magyarázták meg különösebben az ítéletet, de a Sky Sport újságírója, Kaveh Solhekol most megosztotta, hogy mi vezetett a felmentéshez.

Az UEFA azzal vádolta a Manchester Cityt, hogy legalább 204 millió font értékű szponzori szerződésük nem valós értékű. A CAS szerint ez nem bizonyított. A Man. City a lehető leghatározottabban cáfolta, hogy összefogott volna a szponzoraival (Etihad Airways és Atisalat).

Az angol csapat szerint 5,5 millió emailt loptak el tőlük hackerek, akik megzsarolták őket. Az UEFA eljárása 6 email alapján történt. A CAS ítélete szerint az emailek elfogadható bizonyítékok voltak.

A CAS azt is megerősítette, hogy 9 klub írt a bíróságnak márciusban azt kérve maradjon érvényben a tiltás az eljárás alatt. A City ezt sose kérte.
A 9 klub: Arsenal, Burnley, Chelsea, Leicester, Liverpool, Man United, Newcastle, Spurs és Wolves.

A CAS úgy találta, hogy az UEFA nem tudta bebizonyítani a szerződések érték csökkentését. A fizetések az Etisalattól már elévültek az UEFA saját szabályai szerint, és az Etihad szerződések is nagyrészt elévültek, így a bíróság nem volt elégedett azzal, ahogy az UEFA kezelte az ügyet.

A CAS testülete szerint az UEFA-nak volt jogalapja a City elleni fegyelmi eljárásra, nem voltak könnyelműek. Úgy találták, hogy a City nem működött együtt az UEFA-val a vizsgálatok alatt. Az angol csapat nem adta át az emailek eredeti verzióját.

A CAS szerint a Man City bűnös, hogy nem működött együtt az UEFA-val és komolyan aggódnak, hogy nem segítették a nyomozást. Így a 10 millió eurós büntetést helyesnek érezték.