Premier League

Véget ért a Premier League 2019/20-as szezonja! 2. rész

A COVID járvány megakasztotta, félbeszakította, de végül csak lezárult a Premier League – kialakult helyzet miatt – legkülönlegesebb szezonja. Íme a tabella felső karéja.

Liverpool diadal 30 év után

Felsorolni is hosszú lenne a szezon elejétől mennyi rekordot döntött meg Jürgen Klopp csapata, így nagyjából januártól sejteni lehetett, hogy a Vörösök véget vetnek a hosszú böjtnek. Ha szeretnénk egy meccsre kihegyezni a rekord halmozást a Burnley elleni hazai döntetlenen sok múlott. De így is jócskán tele a pohár
– Második legmagasabb pontszám a PL történetében
– Második legnagyobb pontkülönbség 1. és 2. között a PL történetében
– Legtöbb győzelem rekordbeállítás
– Legjobb hazai mérleg rekordbeállítás
A saját házuk táján döntött rekordokat nem említve a 3. zsinórban otthon veretlen szezonjukat zárták Salah-ék, a Chelsea 86 meccses rekordja azért még nincs lőtávolban.

Többször nyilatkozta a stáb nagy mozgás nem várható a keretben. Lallana már elköszönt, Lovren és így, hogy a Leeds feljutott Milner távozása elképzelhető. Egy két fiatal bontogatja szárnyait, a kezdő sor továbbra is bitang erős, a keret mélységén lehet vitatkozni, de a számok a németet és csapatát igazolják. Ahogy Klopp fogalmazott, nem címvédésre készülnek újra nyerni akarnak majd!

BL helyek nyertesek és vesztesek

Guardiola csapatának a legnehezebb mérkőzése a BL helyekért a CAS bíróságon volt, de a pontvadászatban, hogy ennyire lemaradtak a bajnoktól mindenképp csalódás lehet. A Kevin de Bruyne vezette támadó gépezett elképesztő újra 100 gól felett termeltek, de a 9 vereség rengeteg, köztük fájó és érthetetlenek is például Norwich. A spanyol pedzegette újjá kell építeni a csapatot, a pénztárca végtelen, így a védelembe biztos érkeznek új arcok. A City érdekelt még a BL-ben, így egyenlőre nincs pihenő Sterling-nek és társainak.

Ha csak ránézünk a tabellára Manchester United és Chelsea a 3-4.helyen, nem meglepetés, de a két fiatal edzőnek nagyon sok dolga lesz, ha bő másfél hónap múlva a bajnoki címért harcolna. Solksjaer csapata Fernandes leigazolásával – meg a sok büntetővel a rosszmájúak szerint – került jó kerékvágásba, és egy huszáros hajrával átcsúszott a kapun. Pogba visszatérésével a kezdő csapatban csak De Gea formája aggasztó, de a rotálásra kell megoldást találnia a norvégnak, a kezdő csapat kizsigerelve, és még vár rájuk egy augusztusi EL menetelés, az esélyeket látva a győzelem akár elvárás is lehet!

Lampard csapata üde színfolt volt a bajnokságban, a sok fiatal egyaránt ért el fantasztikus és csalódást keltő eredményeket. Kicsit eddig is „orrnehéz” volt a társulat és egyenlőre a bejelentett igazolások is támadók. Az 50 felett kapott gól (mit gondolhat erről Petr Čech) rengeteg, Kepa nem biztos pont, márpedig régi mondás a meccseket a támadók a bajnokságot a védelmek nyerik meg. Reálisan két mérkőzés vár még a Chelsea-re egy FA Kupa döntő a tavalyi EL döntő visszavágója az Arsenal ellen, valamint egy müncheni BL meccs, ahol a tisztes helytállás lehet a cél.

A 20 csapat egyik legcsalódottabb együttese a Leicester City lehet, akik előre biztos elfogadták volna az ötödik helyet, de így az utolsó pillanatban lecsúszni a BL helyekről, ezt nem lesz könnyű megemészteni. Rodgers társulata nagyon gyengén muzsikált az újraindítás óta, és szép lassan utolérték az ellenlábasok. Vigasz Vardy gólkirályi címe lehet, valamint, ha megtartják értékeiket a jövő évi EL-ben a végső győzelem is elérhető.

Elolvasom az első részt >>