Premier League

Ez mentette meg az angol labdarúgást!

    

Köztudott, hogy a mai angol válogatottban bőven kapnak helyet fiatal tehetségek. Sőt el lehet mondani, hogy mára az Angolok rendelkeznek a legjobb utánpótlás játékosokkal, akiket sikerült beépíteni a top csapatokba és a válogatottba. Többek között Marcus Rashford, Mason Mount, Tammy Abraham, Trent Alexander-Arnold, James Maddison, Jason Sancho és még sorolhatnám…
Azt hiszem, nem kell magyarázni, hogy a jövő angol válogatottja miért lesz esélyes akár egy világbajnokság elnyerésére is. Azonban ez nem mindig volt így. A változásokat az úgy nevezett „Elite Player Performance Plan” nevezetű rendszer hozta meg 2011-ben. Az Elite Player Performance Plan egy olyan tervezet, amiben újragondolták, hogy a fiatal akadémistákat hogyan neveljék fel, és milyen módon emeljék fel őket a felnőtt futball legmagasabb szintjére.

Ez egy nagyon részletes, nagyon hosszú terv, amit 6 fő cél érdekében hoztak létre.

  1. Növelni a professzionális szerződéseket kapó, otthon nevelt játékosok számát.
  2. Több játékidő adni a játékosoknak.
  3. Növelni az edzői szaktudást.
  4. Hatékony játékos nyomon követés rendszer bevezetése.
  5. Az akadémiákba befektetett pénzösszeg hasznosabb kihasználása.
  6. Jelentős haszon elérése minden egyes fejlődő játékos ügyében.

Minden egyes akadémiát értékeltek az alábbi szempontok szerint:

  • Játékos termékenységi ráta
  • Edzőközpont felszereltség
  • Edzésfolyamat
  • Oktatás
  • Jóléti rendelkezések, kikapcsolódási lehetőségek.

Miután megtörtént a kiértékelés azokra kap támogatást az akadémia, melyek a legalacsonyabb pontszámot kapták. Így azt próbálták elérni, hogy az összes akadémiában megfelelő, egyenlő és magas szintű képzést kapjanak a gyermekek.

Az egyik nagy előnye az EPPP-nek, hogy az adott csapat bárhonnan igazolhat fiatal játékosokat. Előtte az volt a szabály, hogy az edzőközponttól U9-U11 korosztályig csak egy óra, illetve U12-U16-ig már másfél órára lévő csapattól szabadott játékost igazolni. Ez a szabály kimondottan rossz volt a partközeli csapatoknak. Viszont velük szemben előnyt élveztek a sziget közepén elhelyezkedő akadémiák.

Ezen túl miután időről időre értékelik az egyes akadémiákat a fent felsoroltak alapján így az értékelések alapján bizonyos határokat szabnak az akadémiáknak. 1 től 4-ig történik az értékelés. Az 1. a legjobb.

Az alábbi táblázaton az úgynevezett osztályozási rendszer látható.

Akadémia osztályaFőbb célÁltalános edzési tervezetSzóba jövő korosztályok
Első osztályúFiatal kortól, az első osztályú ligákba, top csapatokba való benevelés.8500 óraU5-U21
Másod osztályúProfi játékosokat nevelni első osztályú, de nem top csapatokba.6600 óraU5-U21
Harmad osztályúProfi játékosokat nevelni, a tehetségesebbeket átadni, első vagy másodosztályú akadémiáknak.3600 óraU5-21
Negyed osztályúBeilleszteni az alsóbb osztályú felnőtt csapatokba a játékosokat.3200 óraU17-21

Ezentúl egészen U5-től minden edzőnek 12 hetente, késöbb 6 hetente jelentéseket kell készíteniük játékosaikról, így nyomon tudják követni a játékosok fejlődését, illetve jobban kijönnek az egyes játékosok gyengeségei és erősségei. A gyengeségeket pedig egyéni edzésekkel kompenzálják.

Felemelték a  játékosmegfigyelők számát, gyakorlatilag minimum minden 3. meccsen valaki ott ül a lelátón és értékel, illetve megfigyel bizonyos játékosokat.

A hosszútávú játékos fejlődési tervezet 4 főbb dologból áll össze: Technika, fizikális erő, szellemi egészség, szociális bánásmód. Az akadémiának mindenre gondja kell, hogy legyen, így például nagy arányban alkalmaznak sport pszichológusokat is. Hogy a játékosok fel tudják dolgozni azt, hogy távol vannak családjaiktól. És hogy lelkileg felkészüljenek egy profi sportkarrierre. Nem egy játékost ismerünk, aki a lelki állapota miatt nem lett világsztár….

Az utánpótlásban 10 játékosra kell 1 edzőnek jutnia. Eddig nem volt meghatározva ez az arányszám. Így viszont nagyobb figyelmet kap minden egyes játékos. És egyéni edzésekre is be tudják osztani a játékosokat.

Az alábbi táblázaton a korosztályokon átívelő edzésterv látható.

Fejlődési fázisFutball tantervmodellSzemélyzetEdzés hosszaEdző továbbképzésJelentések
U5-U11A lényeg, hogy megszeretessék a focit a gyerekekkel, és hogy hozzászoktassák őket a labdához.RészidősMinimum 1 teljes idős vezetőedző, 1:10 edző-játékos arány

3-5 óra/hétKülső ügynökségek figyelik az edzőket és ajánlják be továbbképzésekreSzemélyzet/játékos jelentés 12 hetente.
U12-16Megtanulni, a csapat fontosságát. És lélektanát. Technikailag készen kell állni a profi futball-ra.RészidősMinimum 2 teljes idős vezetőedző,1:10 edző-játékos arány.6-12 óra/hét.U.ASzemélyzet/játékos jelentés 6 hetente.
U17-U21Megtanulni győzni.Teljes idősMinimum 2 teljes idős vezetőedző, plusz több részmunkaidős edző.
1:10 edző-játékos arány.
16 óra/hétU.AU.A


Az eredmény pedig magáért beszél. A 2018/19-es szezonban 41 otthon nevelt, debütáló játékost jegyeztek a Premier League-ben. Szerintetek mire viszi az angol válogatott a következő 5-10 évben?