FociLa LigaPremier LeagueSerie A

Vardy, Ilicic, Quagliarella, Aspas – későn érők

A sztárcsatárok többsége már tinédzserként ott topogott az elitfutball és a topklubok küszöbén, s később csak egyre jobbak lettek. Egyszóval hamar meglátták a bennük rejlő potenciált. Listánkon szereplő labdarúgókkal viszont nem ez történt, fiatalon a címlapok közelébe sem kerültek, csak a karrierjük közepe/vége fele indították be a motort – akkor azonban brutálisan. Jöjjön, tehát Josip Ilicic, Fabio Quagliarella, Iago Aspas és természetesen Jamie Vardy!

Ez a cikk eredetileg a focijava.hu oldalon jelent meg.

Josip Ilicic

Már korábban írtunk róla, hogy milyen zseniális idényt fut Ilicic, ám könnyen másképp alakulhatott volna. Egy időben benne volt a pakliban, felhagy a profi futballal, ámbátor szerződtette a Maribor, és innentől már jó úton volt. Itália, azon belül is a Palermo és a Fiorentina jött, csakhogy a csúcs még hátra volt. Az Atalantában nemes egyszerűséggel szárnyal: eddigi 109 találkáján 49-szer talált a kapuba, 28-szor pedig közvetetten volt benne gólban. 32 évesen jutott el a BL-negyeddöntőig és az olasz liga elitjébe, de még bőven van benne potenciál. Pályafutása csúcsát a Valencia elleni meccsek jelentették – két meccsen 5 gól volt a termése.

Fabio Quagliarella

Az ő karrierje még felemelőbb: ugyan 23 évesen már produkált egy 13 gólos szezont a Serie A-ban a Sampdoria színeiben, akkor lépett szintet, amikor 32 évesen visszatért a klubhoz. Elmondhatja magáról, hogy volt az Udinese, a Napoli, a Juventus és a Torino focistája, ráadásul mindenhol jó volt, hozta azt a szintet, amit tőle várni lehetett. Lőtte a gólokat, adta a gólpasszokat, és egész sokat játszott a fönt felsorolt egyesületeknél. Hanem, midőn visszatért első élvonalbeli gárdájához – egy kicsi levezetés is lehetett már benne -, akkor lett a legjobb. Egyszer 19 gól, rá egy évre már 26 gól (36 évesen!) került az olasz ék neve mellé – nem csoda, gólkirály lett, plusz a válogatottba is vissza játszotta magát.

Iago Aspas

A Celta Vigonál elsőként a 2011-12-es szezonja kelthette fel egyes klubok figyelmét, bár ez idő tájt még „csak” a spanyol másodosztályban járt túl a kapusok eszén – 24-szer volt ilyen, ha a kupát is bele vesszük. A La Ligában szintén jelesre vizsgázott, ezt követően szerezte meg a Liverpool, Aspas, mondani sem kell, megragadta a nagy esélyt. Egy pár évre visszaesett, de a Celtában újra magára talált, minduntalan mattolta az ellenfelét, mi több idényről idényre többször juttatta a hálóba a labdát. A csúcsra 2018-ban ért fel: 24 gólt ért el a La Ligában. Ennek tetejébe pedig játszhatott a franciaországi EB-n is – 30 éves korára lett a legjobb.

Jamie Vardy

A végén – de nem utolsó sorban – pedig jöjjön Jamie Vardy! Az egykori angol válogatott története talán a legkülönlegesebb: munkáscsaládban nőtt fel, de a balhék és a bunyók folyamatosan végig kísérték az életét. Sokáig amatőr szinten termelte elképesztően a gólokat, miközben egy gyárban dolgozott. Ekkoriban történt az is, hogy verekedés miatt letartóztatták, s egy ideig nyomkövetővel a lábán kellett játszania. A Fleetwood Town volt első „igazi” klubja, majd 2012-ben megvette a Leicester City, ezáltal ő lett a legdrágább játékos, aki a Football League-en kívülről érkezett. Itt vezére volt a csapatnak a 2015/16-os tündérmesében, amikor is megnyerte a Rókákkal a Premier League-t.

Vardy karrierje 28-29 esztendősen indult be, de azóta is energiaitalokkal – régen Monster, most már Red Bull – és kávéval pörgeti fel magát meccsek előtt. 33 évesen is már tizenkilencszer szomorította az évadban az ellenfél kapusait, szóval még mindig működik a módszere…

További focis írásokat a focijava.hu oldalon olvashatsz.

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: premierleague.com

Foci Java

https://focijava.hu