AC MilanBarcelonaFociLa LigaManchester UnitedPremier LeagueSerie A

Zlatan Ibrahimovic élete se indult könnyedén

A svédek világklasszis támadója jugoszláv család gyermekeként a svédországi Malmöben jött világra és a város egyik legszegényebb kerületében laktak, Rosengardban. Itt a lakosság túlnyomó része külföldi bevándorló. Ez a lepukkant, lakótelepszerű városrész arról híres, hogy az itt élők nagyobb része munkanélküli, az erőszakos cselekmények pedig mindennaposak. Tehát ilyen körülmények között élte gyermekkorát a ‘nagy’ Zlatan Ibrahimovic.

A támadó mindössze 2 éves volt, amikor a szüleik elváltak, 9 éves koráig az anyja nevelte, majd ezt követően az édesapjához került. Az apja imádta a kis Zlatant, de nem volt elég ideje rá a munkája mellett, nem mellesleg alkoholista is volt. Az is előfordult, hogy a sörön kívül semmi sem volt a hűtőjükben, Ibra pedig éhezett. Nem csoda, hogy később lopásból tartotta fenn magát, barátaival megtanulták hogyan lopjanak a boltokból, kereskedőktől úgy, hogy biciklire pattanva gyorsan el tudjanak tekerni.

Szerencsére Ibra szenvedélyét már akkor is a focizás jelentette, arról álmodozott, hogy egyszer híres labdarúgó lesz. Ennek ellenére 15 éves korában majdnem felhagyott vele. Ekkor már a Malmö utánpótlását erősítette. Azért, hogy ne legyenek ennyire nehezek az életkörülményei inkább ő is elkezdett volna dolgozni, hogy tudjon segíteni szüleinek, testvéreinek. Hatalmas nagy szerencséjére edzője lebeszélte őt a munkavállalásról. Hála Ibrának és edzőjének, szülei nem szenvednek már nyomorban.

A Malmö felnőtt csapatában 1999-ben mutatkozott be. 2 évvel később pedig már az Ajax szerződtette, amely 8 millió eurót volt hajlandó kifizetni, az akkor még csak 19 éves támadóért. A hollandoknál 3 évet töltött el, majd 2003 nyarán egy igazi sztárcsapathoz, a Juventushoz igazolt 16 millió euróért. Itt aztán végérvényesen nevet szerzett magának.

A svédországi gettóból kitörő Zlatan Ibrahimovic fényes karriert tudhat magának. Kétszeres holland, hatszoros olasz, egyszeres spanyol, és négyszeres francia bajnoknak vallhatja magát, de rengeteg kupát, illetve a jelentős csapat eredmények mellett, egyéni díjakat is szerzett.